Receptek

Mákos guba, ahogy mi szeretjük

Istvándy Csilla receptje

2020. július 15.

GUBA
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db fonott kalács
  • 50 g darált, cukrozott mák
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek cukor
  • 1 l tej
  • 1/2 l tejszín

VANÍLIAHAB
HOZZÁVALÓK:

  • 8 dl tejszín
  • 10 dkg muscovado barna cukor
  • 10 dkg fehér cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 3 db vaníliarúd


ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
GUBA ELKÉSZÍTÉSE:
A kalácsot kis darabokra tépkedjük. Serpenyőben vajat hevítünk, hozzáadjuk a kalácsot, megszórjuk a cukorral, rálocsoljuk a tejet és átforraljuk. A végén öntjük hozzá a tejszínt, majd tálba helyezzük és megszórjuk mákkal.

VANÍLIAHAB ELKÉSZÍTÉSE:
Felforralunk fél liter tejszínt a félbevágott, kimagozott vaníliarudakkal, és további 10-15 percig forraljuk. A tojássárgáját kikeverjük a muscovadóval és a kristálycukorral, majd hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a vaníliás tejszínt a rudak kiemelése után. Az így kapott krémet gőz felett 82 °C-ig hevítjük, majd kihűtjük, és hozzáadjuk a 3 dl felvert tejszínhez. Hűtőbe tesszük, és 2 órát hagyjuk megdermedni. Így kerülhet a mákos guba tetejére.

TÁLALÁS:
A gubát kis kelyhekbe adagoljuk, megszórjuk mákkal, és annak a tetejébe helyezünk egy kanálnyi megdermedt vaníliahabot. Mentalevéllel díszítjük.



mák , kalács , tej , tejszín , muscovado barna cukor , vaj , tojássárgája , fehér cukor , vaníliarúd

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra