Receptek

Szilvalekváros porlós

Készítette: Nábelek Zsófia, Méhész Zsuzsa receptje

2020. szeptember 23.
  • 500 g liszt
  • 150 g porcukor
  • 4 ek zsír
  • 4 db tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 üveg szilvalekvár
  • tej (ha szükséges)
  • 1 csipet só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A PORLÓS tészta elnevezés valószínűleg az omlós tésztát takarja, a hasonlóan készülő tarpai porlóstésztája viszont nem sütőporral, hanem a nátrium-bikarbonát elterjedése előtt használatos térfogatnövelő szerrel, a szalalkálival (vagy ahogy ismerjük: szalakáli) készül.


ELKÉSZÍTÉSE
Belevegyítjük a lisztbe a sütőport, a porcukrot és a sót, majd gyorsan összegyúrjuk a zsírral, a tojássárgájával, és tejföllel lazítjuk jól gyúrhatóra.

Ha túl száraz, lehet bele pár kanál tejet tenni.

Legalább egy órán át pihenni hagyjuk hűvös helyen.


Ezután két részre osztjuk, a kétharmad részét ujjnyira elnyújtjuk, kizsírozott tepsibe rakjuk, villával megszurkáljuk. Rákenjük a sűrű, házi szilvalekvárt.

A maradék tésztából rudakat sodrunk, és berácsozzuk a lekvárréteg tetejét. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 35 percig sütjük, ha kihűlt, szeleteljük.

Az omlós tészta technológiája itt olvasható el.



liszt , porcukor , tojás , tejföl , sütőpor , szilvalekvár , tej , zsír

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra