Receptek

Laksi

Kóstoló Kárpátaljáról, Pákozdi Judit–Punykó Mária receptje

2020. augusztus 1.
  • 2 cipónyi pászkatészta
  • liszt (a deszka beszórásához)
  • vaj (a tepsi kikenéséhez)

TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 45 dkg cukor
  • 30 dkg őrölt dió
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 db narancs reszelt héja

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A kalácstésztából szakított cipókat húsz percig pihentetjük, majd belisztezett deszkán mindegyiket négyszögletes lappá nyújtjuk.

A tepsit kivajazzuk, és az egyik tésztalapot belefektetjük. Hideg sütőbe toljuk, majd begyújtjuk, és közepes lángon megsütjük. A másik lapot is megsütjük, majd mindkettőt 4×4 centis darabokra szeleteljük.

Ezután harminc deka cukorból és másfél liter vízből szirupot főzünk.

Az őrölt diót a maradék cukorral összekeverjük, majd a vaníliás cukorral, a reszelt narancshéjjal és az őrölt fahéjjal ízesítjük.

A tésztadarabokat egy tálba rétegesen lerakjuk, úgy, hogy a diós keverékkel minden sort megszórunk. A tetejére dió kerüljön.

Végül a forró cukorsziruppal leöntjük, lefedjük, és egy napig állni hagyjuk. Ezalatt a tészta jól megpuhul, és az ízek is összeérnek.

A laksi karácsonyi, húsvéti csemege, hiszen akkor készítik, amikor nagyobb mennyiségű kalácsot sütnek.


pászkatészta , fahéj , dió , liszt , vaj , narancs héja , vaníliás cukor