Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2012. február 14.- 16 dkg póréhagyma vékony szeletre vágva
- 20 dkg burgonya (5 mm-es szeletre vágva)
- 1 l szárnyasleves
- 4 dl tejszín
- 50 ml érett olívaolaj
- 50 g vaj vagy barnított vaj esetleg: szarvasgombaolaj
- betétnek: gesztenye
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A póréhagymát felöntjük a levessel, és 5 percig csendesen forraljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, további 15 percig készítjük. Erős turmixban 2-3 perc alatt selymesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, az olívaolajat, a vajat. Tálalás előtt megmelegítjük, és még röviden turmixoljuk.
Kétféle gesztenyét teszünk bele betétnek: glaszírozott gesztenyét és szarvasgombagyaluval hajszálvékonyra szelt nyers gesztenyét.
Csöppenthetünk rá némi dió-, tökmag-, mandula- vagy argánolajat, reszelhetünk rá egy kis mandarinhéjat. Tálaláskor még fél csipetnyi cayenne-i borsot hintünk rá.
Az étel rendkívül intenzív: nagy adagban unalmas, kis adagban élmény.

gesztenye , póréhagyma , burgonya , tejszín , szárnyasleves , olívaolaj , vaj