A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Ekler fánk

Auguszt Olga receptje

2020. szeptember 18.

A TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg víz
  • 10 dkg liszt
  • 4 db egész tojás
  • csipet só

A TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg tejszínhab
  • 20 dkg porcukor
  • 1/2 dl kávé

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A vizet a zsírral, sóval feltesszük melegedni. (Vajat is használhatunk, de akkor a repedések kisebbek lesznek, nem lesz olyan „robbanásszerű” a tésztánk.) Én üstben szoktam „égetni”, mert a gömbölyű fenekű üstben habverővel könnyebb keverni.


A meleg keverékhez hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük a tűz felett, míg az üst faláról leválik a tészta.      Ha hamar vettük le, akkor kisebbek lesznek a repedések rajta.


Lehúzzuk a tűzhelyről, és állandó keverés közben hozzáadjuk az egész tojásokat. Keverjük. Sokáig.

Simára kell keverni!


Megvajazott, lisztezett sütőlemezt készítünk a sütéshez, de manapság már elterjedt a szilikon papír, ezt is használhatjuk. Nyomózsákból 10-12 cm hosszúságú babapiskóta alakzatot nyomunk.


A sütés gőzös sütőben történik 180 °C fokon, kb. 20 percig.


Ezt otthoni körülmények között úgy érjük el, hogy a sütőlemezt kicsit megpermetezzük vízzel, mielőtt betesszük a sütőbe. A kihűlt tészták felső 1/3-át kávéval ízesített, felmelegített fondant-ba mártjuk.


A TÖLTELÉK ELKÉSZÍTÉSE:
A felvert tejszínhab egyharmadába belekeverjük a cukrot és a kávét, majd hozzáadjuk a többi tejszínhabot is.


Levágjuk a fánkok cukormázas tetejét, megtöltjük a kávés habbal, majd rátesszük a kalapot.



zsír , liszt , tojás , porcukor , tejszínhab , kávé

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra