Auguszt Olga receptje
2020. szeptember 18.A TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 10 dkg zsír
- 10 dkg víz
- 10 dkg liszt
- 4 db egész tojás
- csipet só
A TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg tejszínhab
- 20 dkg porcukor
- 1/2 dl kávé
A TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A vizet a zsírral, sóval feltesszük melegedni. (Vajat is használhatunk, de akkor a repedések kisebbek lesznek, nem lesz olyan „robbanásszerű” a tésztánk.) Én üstben szoktam „égetni”, mert a gömbölyű fenekű üstben habverővel könnyebb keverni.
A meleg keverékhez hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük a tűz felett, míg az üst faláról leválik a tészta. Ha hamar vettük le, akkor kisebbek lesznek a repedések rajta.
Lehúzzuk a tűzhelyről, és állandó keverés közben hozzáadjuk az egész tojásokat. Keverjük. Sokáig.
Megvajazott, lisztezett sütőlemezt készítünk a sütéshez, de manapság már elterjedt a szilikon papír, ezt is használhatjuk. Nyomózsákból 10-12 cm hosszúságú babapiskóta alakzatot nyomunk.
Ezt otthoni körülmények között úgy érjük el, hogy a sütőlemezt kicsit megpermetezzük vízzel, mielőtt betesszük a sütőbe. A kihűlt tészták felső 1/3-át kávéval ízesített, felmelegített fondant-ba mártjuk.
A TÖLTELÉK ELKÉSZÍTÉSE:
A felvert tejszínhab egyharmadába belekeverjük a cukrot és a kávét, majd hozzáadjuk a többi tejszínhabot is.
Levágjuk a fánkok cukormázas tetejét, megtöltjük a kávés habbal, majd rátesszük a kalapot.