Receptek

Ekler fánk

Ekler fánk

Égetett, forrázott tészta

A fánk régi és közkedvelt sütemény, elkészíteni is egyszerű. Lehet farsangi, bécsi, szalagos, de idetartozik a tarkedli, az olasz profiterol és az amerikai donut is. Magyarországon a fánk a XIX. században terjedt el, de egy korabeli feljegyzés szerint 1603-ban gróf Thurzó Szaniszló galgóci várában egy lakomán - hetedik fogásként - már fánkot szolgáltak fel. Az elkészítés módja rendkívül változatos: készülhet élesztővel forró zsírban sütve, de külön erre kitalált tarkedlisütőben is. Égetett tésztából készül a képviselőfánk, ami kör alakú, és az ekler, ami hosszúkás.

Néhány ételtörténész szerint az ekler francia eredetű: Antonin Careme (1784-1833) híres francia séf készítette először. A francia eclair szó jelentése villámlás. Senki sem ismeri a pontos eredetét. Többen arra esküsznek, hogy könnyű tésztája és habos tölteléke a név alapja, amit fél kézzel egy csapásra meg lehet enni. Mások az alakjából kiindulva a fulgurit kőhöz hasonlítják, ami csőszerű, üreges képződmény, s a laza homokban támad villámcsapás következtében.

Párizsban a Madeleine-templom mögött található az 1886-ban alapított híres francia Fauchon delikáteszüzlet és teaszalon. Az ekler fánkok megújításán fáradozva a több színben pompázó fánkok után a Fauchon-ház piacra dobta az "Elektrosokk" nevezetű, 28 centiméteres, háromféle csokoládés töltelékkel készülő fánkot. Az első harmad 33 százalékos kakaótartalmú Tanariva tejcsokoládéval ízesített. A második Ashantival, ami 67 százalék kakaótartalmú, afrikai kakaóbabos keverék. Az Elektrosokk Albinao csokoládés krémmel fejeződik be, 85 százalékos kakaótartalommal; keserű íze erőteljességet kölcsönöz a gigantikus méretű fánknak. A tetején a fehér fondant-t villámlás cikcakkja díszíti.

A TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg víz
  • 10 dkg liszt
  • 4 db egész tojás
  • csipet só
ELKÉSZÍTÉSE:

A vizet a zsírral, sóval feltesszük melegedni. (Vajat is használhatunk, de akkor a repedések kisebbek lesznek, nem lesz olyan "robbanásszerű" a tésztánk.) Én üstben szoktam "égetni", mert a gömbölyű fenekű üstben habverővel könnyebb keverni. A meleg keverékhez hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük a tűz felett, míg az üst faláról leválik a tészta. Ha hamar vettük le, akkor kisebbek lesznek a repedések rajta. Lehúzzuk a tűzhelyről, és állandó keverés közben hozzáadjuk az egész tojásokat.Keverjük. Sokáig. Simára kell keverni!

 

 

Megvajazott, lisztezett sütőlemezt készítünk a sütéshez, de manapság már elterjedt a szilikon papír, ezt is használhatjuk. Nyomózsákból 10-12 cm hosszúságú babapiskóta alakzatot nyomunk. A sütés gőzös sütőben történik 180 °C fokon, kb.20 percig. Ezt otthoni körülmények között úgy érjük el, hogy a sütőlemezt kicsit megpermetezzük vízzel, mielőtt betesszük a sütőbe. A kihűlt tészták felső 1/3-át kávéval ízesített, felmelegített fondant-ba mártjuk. 

 

 

A TÖLTELÉK

HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg tejszínhab
  • 20 dkg porcukor
  • 1/2 dl kávé
ELKÉSZÍTÉSE:

A felvert tejszínhab egyharmadába belekeverjük a cukrot és a kávét, majd hozzáadjuk a többi tejszínhabot is. Levágjuk a fánkok cukormázas tetejét, megtöltjük a kávés habbal, majd rátesszük a kalapot. 

 

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.