Receptek

Málnás túrókrémes

Zányi Tímea receptje

2020. július 22.

(8-10 db egyadagos forma vagy 23 cm átmérőjű tortaforma)
OLASZ LAP
HOZZÁVALÓK:

  • 3 db tojás szétválasztva
  • 80 g Koronás Kristálycukor
  • 80 g Koronás Porcukor
  • 15 g keményítő
  • 45 g kakaópor

TÚRÓHAB
HOZZÁVALÓK:

  • 150 g túró
  • 50 g mascarpone
  • 200 g tejszínhab
  • 100 g Koronás Porcukor
  • 2 db lime
  • 1 db vaníliarúd
  • 2 db lapzselatin

MÁLNAHAB
HOZZÁVALÓK:

  • 160 g és 100 g málna (a püréhez és egészben)
  • 200 g túró
  • 100 g tejszínhab
  • 50 g Koronás Porcukor
  • 2 db lapzselatin
  • 6-7 db mentalevél

MENTASZIRUP
HOZZÁVALÓK:

  • 50 g Koronás Kristálycukor
  • 1/2 dl víz
  • 6 db mentalevél

MÁLNACOULIS
HOZZÁVALÓK:

  • 100 g málnapüré
  • 20 g Koronás Porcukor
  • 1 db lapzselatin

MÁLNAGANACHE
HOZZÁVALÓK:

  • 80 g étcsokoládé
  • 80 g málnapüré

CSOKIMORZSA
HOZZÁVALÓK:

  • 60 g vaj
  • 60 g barna cukor
  • 30 g mandulaliszt
  • 30 g törökmogyoró
  • 10 g kakaópor
  • 2 g só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz
OLASZ LAP ELKÉSZÍTÉSE:
A tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, a tojásfehérjét a kristálycukorral habbá verjük és lazán a sárgájához adjuk. Hozzászitáljuk a kakaóport



és a keményítőt. Lappá kikenve vagy tortakarikában 170 °C-on 12-15 percig sütjük. A kihűlt tésztából kerek formákat szúrunk ki.



TÚRÓHAB ELKÉSZÍTÉSE:
A túrót átpasszírozzuk vagy botmixerrel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a mascarponét, a porcukrot, a lime levét



és héját, a vaníliarúd kikapart belsejét és a tejszínhab felét. Belekeverjük a hideg vízbe áztatott, leszűrt, majd melegített zselatint, végül a tejszínhab másik felét. Formába töltjük, hűtjük.



MÁLNAHAB ELKÉSZÍTÉSE:
A túrót csomómentesre keverjük, a málnát átpasszírozzuk, hozzáadjuk a túróhoz.



Belekeverjük a porcukrot, az aprított mentát, a tejszínhab felét. Hozzákeverjük az áztatott, leszűrt, olvasztott zselatint, végül a hab másik részét. A málnát beleforgatjuk a habba. Formába töltjük és lehűtjük.

ÖSSZEÁLLÍTÁS:
Az olasz lapra tesszük a málnahabot, arra a túróhabot, a kis tornyot málnával, lime-héjjal és a következő elemekkel díszíthetjük.



MENTASZIRUP ELKÉSZÍTÉSE:
Cukorból és vízből szirupot főzünk és belekeverjük a durvára vágott mentát. Kb. fél óráig áztatjuk, majd leszűrjük.

MÁLNACOULIS ELKÉSZÍTÉSE:
Az áttört málnához keverjük a porcukrot és az áztatott, olvasztott lapzselatint. Torta készítésénél az összeállított torta tetejére vagy a tányérra kenhetjük.

MÁLNAGANACHE ELKÉSZÍTÉSE:
Az étcsokoládét gőz felett megolvasztjuk, hozzákeverjük az áttört málnát. Szilikonformába vagy tortakarikába töltjük. Lehűtjük.

CSOKIMORZSA ELKÉSZÍTÉSE:
Az alapanyagokat összekeverjük és 150 °C-on kb. 10 percig sütjük.



ZÁNYI TÍMEA
Megunta a budapesti pörgős életet, visszavágyott az Alföldre, végül a dinamikusan fejlődő Kecskeméten találta meg a cukrászdát, ahol megmutathatja, milyen számára a finom sütemény.

Zányi Tímeát szakács bátyja és a szakmai kihívás csábította Budapestre, ahol a legjobb mesterektől tanulta a cukrászatot. A Kempinskiben, a Boscolóban és a Corinthia szállóban olasz, francia, német séfek keze alatt dolgozott. A magyar EU-elnökség rendezvényein ő készítette a magyaros desszerteket, de a következő állomás már Kecskemét volt.

Tímea a kreativitást tartja a legfontosabbnak a cukrászatban, szereti a desszerteket összeállítani, díszíteni. Kedvencei a gyümölcsök fűszerekkel, de készített már süteményt spenótból és fehércsokoládéból is. Szerinte egy desszert legyen meglepő, ugyanakkor harmonikus, hiszen élményt kell adni a vendégeknek.

málna , túró , tojás , keményítő , kakaópor , tejszínhab , mascarpone , lime , vaníliarúd , lapzselatin , mentalevél , málnapüré , étcsokoládé , vaj , mandulaliszt , törökmogyoró