Receptek

Mami narancskrémje

Saly Noémi receptje

2020. július 29.
  • 2-3 db narancs frissen facsart leve
  • 3 kis (féldecis) merőkanál cukor
  • 2 kis merőkanál liszt
  • 1 db egész tojás és 2 sárgája
  • 1 ek víz
  • 2-3 dl jó hideg habtejszín
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A kedves olvasó már nyilván látja: spájzomból mostanában nem csak lekvárok kerülnek elő. Túl vagyunk ötven befőzési vagy más tartósítási recepten, nem árt egy kis változatosság. Meg hát még mindig nem vagyunk a szezonban.

Vettem a minap a piacon egy buszjegy áráért egy szatyor vérnarancsot − micsoda kincs volt gyerekkoromban! És e valaha oly ritka tüneményről eszembe jutott mami narancskrémje.

Születés- és névnapok csemegéje, a „hogy örvendeztessünk meg két naranccsal nyolc embert” profi trükkje. Sima krémként ez a mennyiség négy-öt embernek bőségesen elég, de ha babapiskótával turbózzuk, akkor tényleg akár nyolcnak is.


ESZKÖZÖK:
Kis merőkanál, keverőtál, nagyobb lábos, ebbe épp beleilleszkedő kisebb lábos, kavarókanál, habverő.

ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat a tejszín kivételével simára keverjük a kisebb lábosban, amelyet a forró vízzel megtöltött nagyobb lábosba teszünk a tűzhelyre, úgy, hogy a füle fönnakadjon.

A lobogó víz fölött a keverék 4-5 perc alatt be fog sűrűsödni. Folyamatosan keverni kell, különben csomós lesz! Amikor már krémes állagú, le lehet venni, mert magától is sűrűsödik még egy kicsit.

Kitesszük a spájzba hűlni. A tejszínt cukor nélkül kemény habbá verjük, majd kanalanként belekeverjük a kihűlt krémbe, nagy, laza mozdulatokkal, hogy ne törjön nagyon össze.

A tetején lehet narancsgerezdekkel meg egy kis félretett, fehéren hagyott habbal művészkedni.CIFRÁZZAM?
Narancs helyett bármilyen könnyen pépesíthető, lédús gyümölcsöt használhatunk:

mangóból, őszibarackból, eperből is nagyon finom.

Bölcs dolog félretenni egy marék apróra vágott nyers gyümölcsöt, és azt a legvégén a kész krémhez keverni.FELHASZNÁLÁSA:
Mondom, nagyon kiadós lesz (ez volt mami trükkje), ha tejjel-rummal locsolt babapiskótával rétegezve rakjuk egy nagy üvegtálba − ez esetben legalább egy-két órát állnia kell a hűvösön.

Ha magában kínáljuk, akkor tálaláskor adhatunk hozzá megint csak babapiskótát, bármilyen ostyát, holipnit, medvetalpat.
Friss tejszín
A tejszínnel vigyázni kell. Az agyonpasztőrözött dobozos vagy pláne flakonos változatokat felejtsük el: tele vannak rémes adalékanyagokkal. Vásároljuk megbízható tejestől, alaposan hűtsük le − legalább 3-4 órát vagy akár egy éjszakát is tölthet a hűtőben −, de utána használjuk el minél frissebben: a fölvert habot már nem jó rakosgatni.

Babapiskóta
A franciák biscuit à la cuillère-nek, vagyis kanálkeksznek, az olaszok savoiardinak, az angolok lady’s fingernek, „hölgyujjnak” hívják. Egyes források szerint már a XI., mások szerint a XIV. században jött divatba. Rétegezni, krémet kanalazni, borba mártogatni egyformán jó.


narancs , habtejszín , liszt , tojás

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra