A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Mangalica-karajszeletkék árpagyönggyel, salátaágyon

Szabó Tibor receptje

2018. október 18.
  • 1 db kicsontozott mangalicakaraj rövid része
  • kevés mangalicazsír a sütéshez
  • 1 csomag árpagyöngy (gersli)
  • 1 kis fej hagyma
  • 1,5 l zöldségalaplé
  • 1 dl olaszrizling
  • juhsajt
  • vaj
  • friss salátalevelek
  • néhány paradicsom
  • zöldfűszerek
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A kicsontozott karajt zöldfűszerbe forgatjuk, körbesütjük, majd nem túl magas hőfokon, letakarva lassan átsütjük. Pihentetjük. Nagyon vékony szeletekre vágjuk. A belseje enyhén rózsaszínű marad, akkor a legízletesebb.

Az árpagyöngyből egy gazdag zöldségalaplével úgy járunk el, mintha rizottót készítenénk. Hagymán lepirítjuk az árpagyöngyöt, apránként adagoljuk hozzá kevergetés mellett az alaplevet, karakteres sajtot reszelünk bele – pl. érett juhsajtot –, kicsi fehérbor, petrezselyem.

A végén kevés vajjal selymessé alakítjuk. Sok friss salátát és a paradicsomot egy kis vinaigrette-tel vagy csupán kevés olívaolajjal és érett balzsamecettel áthúzzuk, erre tesszük a szeletkéket és mellé halmozzuk az árpagyöngyöt.


mangalica , mangalicakaraj , mangalicazsír , árpagyöngy , vöröshagyma , zöldségalaplé , olaszrizling , vaj , juhsajt , salátalevelek , paradicsom , zöldfűszerek