Receptek

Mézes puszedli

Nábelek Zsófia receptje

2020. december 16.

kb. 40 darabhoz

  • 150 g méz
  • 50 g puha vaj
  • 2 db tojás
  • 400 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk fahéj
  • 1/2 tk szegfűszeg
  • 1/2 tk kardamom
  • 1 nagy csipet só
  • 200 g étcsokoládé
  • 1 ek olaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A MÉZES PUSZEDLI, vagy ahogyan az Ínyesmester írja, a mézescsók valószínűleg a mézeskalács egyik
„leszármazottja”, amelyet hagyományosan gombóc formában készítenek és cukormázzal vagy csokoládéval vonnak be. A következő recepthez nem szükséges már előző nap begyúrni a tésztát – fél óra pihentetés után rögtön használható. 

ELKÉSZÍTÉSE
A lisztet a porcukorral, a szódabikarbónával és a fűszerekkel szitáljuk össze. Adjuk hozzá a mézet, a vajat és a tojást, majd gyúrjuk össze egységes masszává, fóliázzuk be és tegyük hűtőbe fél órára. A pihentetés után gyúrjuk át még egyszer a tésztát, és tépjünk belőle 20 grammos (diónyi) darabokat, majd formázzunk gombócokat belőlük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, kb. 6 cm távolságban egymástól, hogy ne süljenek össze.


Kicsit lapítsuk le a gombócokat, igény szerint dekorálhatjuk dióval is. 180 °C-on süssük 10 percet. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, ezután olvasszuk meg a csokoládét, adjuk hozzá az olajat, és azokat a puszedliket, amiket nem dekoráltunk dióval, mártsuk ki a csokoládéban, helyezzük rácsra és hagyjuk megszáradni.

Sok mézessel ellentétben ez azonnal fogyasztható, de dobozban tárolva több napig is eláll. 



méz , vaj , tojás , liszt , porcukor , szódabikarbóna , fahéj , szegfűszeg , zöld kardamom , étcsokoládé , olaj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra