Receptek

Misós csokoládés keksz

Nábelek Zsófia receptje

2021. január 28.
  • 270 g puha vaj, két részre osztva
  • 350 g liszt
  • 3 g (1 mk) szódabikarbóna
  • 1/2 tk só
  • 150 g kristálycukor
  • 150 g sötétbarna cukor
  • 2 nagy ek (70 g) világos miso paszta
  • 2 db hideg tojás
  • 180 g durvára vágott étcsokoládé (60 %-os)
  • 1 tk vaníliakivonat
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Barnított vajat készítünk: vaj egyik felét egy kisebb lábasban addig forraljuk, amíg felhabzik, majd a hab leül és aranybarna színt kap. Közben folyamatosan keverjük, hogy a leülepedett tejrészecskék ne égjenek meg.

A vajat leszűrjük és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, ekkor sűrűbb lesz, opálos fényű.


Keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálba tegyük a puha és a barnított vajat, a cukrokat, a miso pasztát és a vanília kivonatot. 5-6 percig habosítsuk, amíg a massza egynemű,
levegős lesz és világos színt kap.

Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd spatulával néhány mozdulattal (csak nagyjából) forgassuk bele a szárazanyagokat, végül a durvára vágott csokoládét.

Ne keverjük túl, éppen csak addig, amíg összeáll!


Lefóliázva tegyük hűtőbe legalább 6 órára, de akár 3 napig is eltarthatjuk így sütés előtt.

Papírral bélelt sütőtepsibe fagylaltos kanállal adagoljunk a tésztából, minden gombóc között legalább 4-5 centi távolságot tartva, mivel a kekszek sütés közben terülni fognak. (Ha marad a masszából, azt gombócolva lefagyaszthatjuk.)

170 °C-ra  előmelegített sütőben 8-9 percig süssük, amíg a kekszek szélei megpirulnak, a közepük viszont még puha marad. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.

Lezárt dobozban szobahőmérsékleten 3 napig eláll.



vaj , liszt , tojás , szódabikarbóna , miso paszta , étcsokoládé , vaníliakivonat

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra