Receptek

Narancsos-mézkrémes tortácska

Narancsos-mézkrémes tortácska

Kocsis Regina receptje (7 db 8 cm átmérőjű desszertkarika)

BAUMKUCHEN

HOZZÁVALÓK:

  • 3 db tojás
  • 75 g vaj
  • 75 g marcipán
  • 1/2 db biocitrom héja
  • 1/2 rúd vanília magja
  • 75 g cukor
  • csipetnyi só
  • 40 g liszt
  • 35 g étkezési keményítő

ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat kettéválasztjuk, a puha vajat és puha marcipánt (ha kell, melegítsünk rá!) a citrom héjával, a vaníliával és 25 g cukorral jól kihabosítjuk (1), majd hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tojásfehérjét a sóval és a maradék 50 g cukorral fényes, kemény habbá verjük. A keményítőt és a lisztet összeszitáljuk. A tojássárgájás keveréket lazítjuk egy kevés fehérjehabbal, majd hozzászitáljuk a lisztes keveréket, végül a maradék habot is óvatosan hozzákeverjük. Előkészítünk egy 26 cm-es kerek sütőformát, amelyet elő zőleg kipapíroztunk, és 4-5 evőkanál masszát vékonyan elsimítunk az alján. 190 °C-os sütőbe rakjuk, és addig sütjük, míg a teteje egy kis aranybarna színt nem kap, majd kivesszük, és újabb 4-5 evőkanál masszát elkenünk rajta – és ezt így folytatjuk, amíg a masszánk el nem fogy. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd 8 cm átmérőjű kiszúróval kivágjuk a tortácskánk aljait (2). A forma oldalát merev fólialapokkal kibéleljük, és elhelyezzük a legalján a piskótakarikákat.

NARANCSLEKVÁR

HOZZÁVALÓK:

  • 300 g bionarancs
  • 120 g cukor
  • 170 g méz
  • 1 rúd fahéj
  • 5 db egész szegfűszeg

ELKÉSZÍTÉSE:
A narancsot héjastul apró darabokra vágjuk, a magokat természetesen gondosan kiválogatjuk belőle. A cukorral, a mézzel és a fűszerekkel kis lángon sűrűsödésig főzzük, időnként bele-belekeverve. Kivesszük a fűszereket, majd botmixerrel kicsit átdolgozzuk, és további 5 percig főzzük. A narancslekvárt hagyjuk kihűlni, majd bő kétkanálnyit kenjünk el minden egyes piskótánkon. (3)

FEHÉR CSOKOLÁDÉS MÉZKRÉM

HOZZÁVALÓK:

  • 100 g tej
  • 100 g tejszín
  • 60 g tojássárgája
  • 60 g méz
  • 130 g fehér csokoládé
  • 150 g tejszínhab

ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet, tejszínt, mézet és a tojássárgáját 85 °C-ra hevítjük, a fehér csokoládéra öntjük, és botmixerrel emulgeáljuk. 35 °C-ra visszahűtjük, és apránként hozzákeverjük a frissen felvert tejszínhabot. A desszertgyűrűben egyenletesen szétoszlatjuk (4), majd több órára hűtőszekrénybe rakjuk, hogy megszilárduljon.

TONKABABOS-CSOKOLÁDÉS GANACHE

HOZZÁVALÓK:

  • 120 g tejszín
  • 130 g étcsokoládé
  • 20 g vaj
  • 1/2 db tonkabab

ELKÉSZÍTÉSE:
A tejszínt a reszelt tonkababbal 85 °C-ra melegítjük, és a csokoládét simára turmixoljuk benne, majd hozzákeverjük a vajat, és 30 °C-ra visszahűtjük, mielőtt a mézes krémünkön elsimítjuk (5). Ha a ganache-réteg is felkerül a tortácskánkra, akkor még 1 órát hűtjük – utána máris tálalható, dekorálható (6).


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább