Receptek

Narancsos sütőtöklekvár

Saly Noémi receptje

2020. július 26.

NARANCSOS SÜTŐTÖKLEKVÁR
HOZZÁVALÓK:

  • 2,5 kg sütőtök
  • 2 db narancs
  • 1 db citrom
  • 1 kg cukor
  • 30 dkg befőzőcukor
  • 10 szem szegfűszeg
  • 1 db 6-8 centis vaníliarúd
  • 1 ek őrölt fahéj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A sütőtök régen túl jár azon a koron (mondjuk, az én gyerekkoromon), amikor egyetlen felhasználási módja az volt, ami magyar nevéből kitűnik, mármint hogy nagymama darabokra vágta, betette a sütőbe, majd amikor illata már betöltötte az egész lakást, és megbökdösve puhának bizonyult, nem volt más teendő, mint kivárni, hogy ehetőre hűljön.

Ma már számtalan változata kapható a piacon, és sok háziasszony készít belőle krémlevest, köretet, turmixot, süteményt − az Internet tele van jobbnál jobb receptekkel. Na mármost, ha nyáron főzőtökből csinál az ember finom lekvárt, mi tarthatja vissza télen? Olcsó, szapora, és pár egyszerű fűszer, egy-két narancs meg citrom csodát tesz.

ESZKÖZÖK: Éles nagy és kiskés, tálak, nagylábos, turmixgép vagy botmixer, üvegek, celofán. 

ELKÉSZÍTÉSE:
A narancsokat és a citromot éles kiskéssel nagyon vékonyan, szalagosan meghámozzuk, a héjat egy napig áztatjuk meleg vízben, a vizet többször cseréljük. A narancsot gerezdekre szedjük és feldaraboljuk, a citromot elég felkarikázni.

A tököt négybe vágjuk, kibelezzük, meghámozzuk, 4-5 centis hasábokra vágjuk. Föltesszük a nagylábosban főni, épp csak annyi vízzel, amennyi ellepi. (A főzési idő fajtánként nagyon változó, 10-15 perctől bő fél óráig is eltarthat, ilyenkor lehet, hogy a vizet pótolni kell.)

Közben hajszálvékony kis cirmokra vágjuk a kiáztatott narancs- és citromhéjat. Ha a tök már puha, leturmixoljuk, nem baj, ha maradnak benne egész darabkák.

Visszatesszük a tűzre, beletesszük a sima cukrot, a narancsot, a citromot és a fűszereket, fél óráig rotyogtatjuk lassú tűzön. Az utolsó tíz percben hozzátesszük a befőzőcukrot is. Gyorsan, forrón beüvegezzük, a szokásos öt perc fejenállás után mehetnek a dunsztolókosárba. 



CIFRÁZZAM?
Befőzőcukor helyett tehetünk a dzsembe pár szem felkockázott almát, az is szépen besűríti. A megfőtt citromot nem muszáj benne hagyni, én nagyon szeretem a héj kesernyés ízét, de lehet, hogy a gyerekek nem annyira.

A fűszerekkel a végtelenségig művészkedhetünk, a tök mindent kibír:

a fenti recept inkább karácsonyias, de tehetünk a vanília helyett gyömbért, őrölt koriandert, szerecsendiót, sőt chilit és egy kanál sót is: ebben az esetben művünk sültek rafinált kísérőjévé léphet elő.  

FELHASZNÁLÁSA:
Pirítósra, süteménybe (mákoshoz isteni!), palacsintába, vadhúsokhoz vagy más, szép pirosra sütött húsok mellé. A vanília nélküli, sós változatot társíthatjuk sárga és lila krumpliból készített krumplipürével. 



A csodatévő tökmagolaj: A magokat se kell kidobni: serpenyőben megpirítva krémlevesekhez, túrókrémhez, pástétomokhoz adhatjuk, vagy elrágcsálhatjuk.
Olajat otthon nem fogunk ütni, de ne sajnáljuk rá a pénzt: a legfinomabb, a legegészségesebb hazai olaj a tökmagból készülő. Prosztatabetegségek, magas koleszterinszint, agyi keringési zavarok ellen csodaszer. Nem főzéshez, hanem salátába való, vagy kanyarítsunk egy kanálkával az aranyló sütőtöklevesre.

A sütőtök
régen túl jár azon a koron (mondjuk, az én gyerekkoromon), amikor egyetlen felhasználási módja az volt, ami magyar nevéből kitűnik, mármint hogy nagymama darabokra vágta, betette a sütőbe, majd amikor illata már betöltötte az egész lakást, és megbökdösve puhának bizonyult, nem volt más teendő, mint kivárni, hogy ehetőre hűljön.
Ma már számtalan változata kapható a piacon, és sok háziasszony készít belőle krémlevest, köretet, turmixot, süteményt − az Internet tele van jobbnál jobb receptekkel. Na mármost, ha nyáron főzőtökből csinál az ember finom lekvárt, mi tarthatja vissza télen? Olcsó, szapora, és pár egyszerű fűszer, egy-két narancs meg citrom csodát tesz.

sütőtök , narancs , citrom , befőzőcukor , szegfűszeg , vaníliarúd , fahéj

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra