Saly Noémi receptje
2020. július 26.NARANCSOS SÜTŐTÖKLEKVÁR
HOZZÁVALÓK:
- 2,5 kg sütőtök
- 2 db narancs
- 1 db citrom
- 1 kg cukor
- 30 dkg befőzőcukor
- 10 szem szegfűszeg
- 1 db 6-8 centis vaníliarúd
- 1 ek őrölt fahéj
A sütőtök régen túl jár azon a koron (mondjuk, az én gyerekkoromon), amikor egyetlen felhasználási módja az volt, ami magyar nevéből kitűnik, mármint hogy nagymama darabokra vágta, betette a sütőbe, majd amikor illata már betöltötte az egész lakást, és megbökdösve puhának bizonyult, nem volt más teendő, mint kivárni, hogy ehetőre hűljön.
Ma már számtalan változata kapható a piacon, és sok háziasszony készít belőle krémlevest, köretet, turmixot, süteményt − az Internet tele van jobbnál jobb receptekkel. Na mármost, ha nyáron főzőtökből csinál az ember finom lekvárt, mi tarthatja vissza télen? Olcsó, szapora, és pár egyszerű fűszer, egy-két narancs meg citrom csodát tesz.
ESZKÖZÖK: Éles nagy és kiskés, tálak, nagylábos, turmixgép vagy botmixer, üvegek, celofán.
A narancsokat és a citromot éles kiskéssel nagyon vékonyan, szalagosan meghámozzuk, a héjat egy napig áztatjuk meleg vízben, a vizet többször cseréljük. A narancsot gerezdekre szedjük és feldaraboljuk, a citromot elég felkarikázni.
FELHASZNÁLÁSA:
Pirítósra, süteménybe (mákoshoz isteni!), palacsintába, vadhúsokhoz vagy más, szép pirosra sütött húsok mellé. A vanília nélküli, sós változatot társíthatjuk sárga és lila krumpliból készített krumplipürével.
A sütőtök régen túl jár azon a koron (mondjuk, az én gyerekkoromon), amikor egyetlen felhasználási módja az volt, ami magyar nevéből kitűnik, mármint hogy nagymama darabokra vágta, betette a sütőbe, majd amikor illata már betöltötte az egész lakást, és megbökdösve puhának bizonyult, nem volt más teendő, mint kivárni, hogy ehetőre hűljön.
sütőtök , narancs , citrom , befőzőcukor , szegfűszeg , vaníliarúd , fahéj