A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Pethes-leves

Ruprecht László receptje

2019. szeptember 25.
  • 1 kg marhafartő
  • 1,5 kg velős csont
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 100 g zellergumó
  • 60 g karalábé
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 30 g sűrített paradicsom
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • só, bors
  • 1 csokor metélőhagyma
  • pirítós kenyér, ecetes torma a tálaláshoz
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A marhahúst és a velős csontot megmossuk, a csont két végét besózzuk, majd 2,5 liter hideg vízben főzni kezdjük. Forrás után a lé tetején képződő habot szűrőkanállal leszedjük, majd gyöngyözve főzzük egy órát. Hozzáadjuk a fűszereket, a paradicsompürét és a megtisztított zöldségeket egészben.

Lassan főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul, ekkor a csonttal együtt kivesszük, a levest hagyjuk leülepedni, végül leszűrjük.

A zöldségeket falatnyi darabokra vágjuk, a húst felszeleteljük. A tányérba szedünk egy szelet húst, erre teszünk a velőből, mellé a zöldségekből vegyesen, majd rámerjük a levest és megszórjuk az apróra vágott metélőhagymával. Pirítóssal és ecetes tormával tálaljuk.




metélőhagyma , gyömbér , karalábé , vöröshagyma , zellergumó , petrezselyemgyökér , sárgarépa , velős csont , marhafartő