Nábelek Zsófia receptje
2020. április 17.- 50 dkg laskagomba
- 7-8 ág kakukkfű
- 2 ek vaj
- 2 ek olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor
- só, frissen őrölt bors
ADAG: 4 főre
A gombát megtisztítjuk, 3-4 centis darabokra vágjuk. Az olajat egy nagyobb edényben felhevítjük, közben a kakukkfűleveleket lehúzzuk a szárakról. A forró olajhoz adjuk a gombát és magas hőfokon pirítjuk, néha megkeverve, amíg összeesik, elforr a víztartalma és enyhén lepirul. Ez akár 20-25 percig is eltarthat,de így lesz enyhén füstös, karamellizált és nagyon intenzív ízű a gomba.
Hozzáadjuk a bort és a kakukkfüvet, a folyadékot teljesen elforraljuk, majd ízesítjük sóval és frissen őrölt borssal.
Teljes kiőrlésű, rozs- vagy magvas pirított kenyérrel tálaljuk forrón, és szórjuk meg néhány levél friss kakukkfűvel.

bors , laskagomba , olívaolaj , kakukkfű , só