A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Provanszi töltött paradicsom

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2012. szeptember 7.
  • 8 db közepes méretű paradicsom
  • 2 szelet fehér kenyér
  • 1 db nagy csokor petrezselyemlevél
  • 2-3 szál friss kakukkfűlevél
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • olaj a sütéshez
  • parmezán
  • töltelékbe tehetünk pirított fenyőmagot, mazsolát, kuszkuszt vagy bulgurt, a húsevőknek darált bárányhúsos rizst


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
A töltelék elkészítése:
2 szelet fehér kenyérnek levágjuk a héját, és robotgépben durva morzsára őröljük. Hozzáadunk egy nagy csokor durvára vágott petrezselyemlevelet, esetleg némi friss kakukkfűlevelet (2-3 szál), és tovább mixeljük. Enyhén sózzuk, borsozzuk.

A paradicsom elkészítése:
8 közepes méretű paradicsomot vízszintesen félbevágunk. Kimagozzuk, a belsejét leszűrjük, a magot kidobjuk, a levet megőrizzük. Széles serpenyőben középerős lángon 3-4 evőkanál olívaolajat hevítünk. A paradicsomot vágott felével lefelé tesszük a forró olajba. Addig pirítjuk, míg épp karamellizálódni nem kezd. Ekkor vágott felével felfelé fordítva tűzálló tálba tesszük, enyhén sózzuk-borsozzuk. A sütőolajon megforgatunk 4-5 gerezd vékony szeletre vágott fokhagymát, míg a szeletek táncolni nem kezdenek. Belekeverjük a petrezselymes morzsába, majd a tölteléket a fél paradicsomokba kanalazzuk. Ráöntünk keveset a sütőolajból és a félretett paradicsomléből is. Néhány percre 200 °C-os sütőbe tesszük.

VARIÁCIÓK:
Reszelhetünk rá parmezánt, készíthetjük a tölteléket pirított fenyőmaggal és mazsolával, morzsa helyett tehetünk bele kuszkuszt vagy bulgurt. Tölthetjük darált bárányhúsos rizzsel is.


paradicsom , petrezselyemlevél , kakukkfűlevél , fokhagyma , parmezán

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra