Receptek

Rackapörkölt juhtúrós puliszkával

Rackapörkölt juhtúrós puliszkával

Katina István receptje 4 fő részére

Hozzávalók:

  • 1,6 kg rackahús
  • 40 dkg tisztított vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg mangalicazsír
  • 10 dkg házi lecsó
  • 1 ek jó minőségű csemege
  • fűszerpaprika
  • só, frissen őrölt bors,
  • csípős paprika ízlés szerint

Elkészítése:

A húst kicsontozzuk, de a csontokat tartsuk meg, mert érdemes belefőzni az ételbe. Ha faggyús, tisztítsuk meg. A húst kb. 2×2 cm-es kockákra, a vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát a kés pengéjével megtörjük, majd durván átvágjuk. A hagymát mangalicazsírban aranysárgára pirítjuk. Nem fonnyasztjuk vagy pároljuk; a sült hagymának sokkal jobb íze van.

Miután megpirult a hagyma, a tűzről levéve elkeverünk benne egy evőkanál fűszerpaprikát, és sietve hozzáadjuk a megmosott és lecsöpögtetett húst. Visszarakjuk a tűzre, mérsékelt lángon kevergetve kissé megpirítjuk, ekkor a hús a hő hatására kevés levet enged.

Sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a lecsót, esetleg a csípős paprikát és a csontokat (nem kötelező, de a csontokban olyan ízanyagok vannak, amelyek kellenek egy birkapörköltbe), és mérsékelt lángon főzzük. Időnként zsírjára pörkölve.

Nemcsak comb, szegy vagy gerinc kell ehhez az ételhez, hanem az állat minden része. Vannak olyan régiók az országban, ahol a mai napig perzselt fejet, lábat és füstölt szalonnát főznek a pörköltbe.

Puliszka

Hozzávalók:

  • 25 dkg kukoricadara
  • 15 dkg juhtúró
  • 10 dkg vaj

Elkészítése:

A puliszkához háromszoros mennyiségű, forrásban lévő, enyhén sós vízben, amibe egy kis vaj is kerül, folytonos kavarás mellett megfőzzük a kukoricadarát. (Vigyázzunk a sóval, mert a juhtúró is sós.) Amikor a dara a vizet felszívta, a tűzről levéve, lefedve kb. 5 percig pihentetjük, majd a kész puliszkába még forrón belekeverjük a juhtúrót. 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.