Receptek

Angolzelleres újburgonya-krémleves füstöltharcsa-galuskával

Söptei Róbert receptje

2020. július 21.

LEVES
HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg sárga újburgonya
  • 20 dkg angolzeller
  • 10 dkg újhagyma vagy póré
  • 4 dl csirkealaplé
  • 3 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 citrom kifacsart leve
  • csipet sáfrány, só

HALGALUSKA
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg hidegen füstölt harcsa
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 db tojásfehérje
  • csipet só

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Leves elkészítése:

Az apróra vágott újhagymát és az aprított angolzellert vajban rövid ideig pároljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott újburgonyát, sózzuk, és felöntjük csirkealaplével. Miután puhára főtt, mixerrel pürésítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, majd sáfránnyal fűszerezzük. Forráspontig óvatosan melegítjük. Tálalás előtt mixerrel habosítjuk.

Halgaluska elkészítése:

A halat (a harcsa helyettesíthető más szálkamentes, nyers füstölt hallal) feldaraboljuk apró kockára, tálcán hűtőben dermedésig fagyasztjuk.

Mixerbe tesszük, és a tojásfehérje fokozatos hozzáöntése mellett finom pürévé aprítjuk. Ezután hideg tejszínnel habosra keverjük, sóval ízesítjük.

Forraljunk fel egy nagy lábasban sós vizet, majd kanalakkal szaggassunk galuskákat a halmasszából. Főzhetjük, de gőzöléssel is elkészíthető. Ügyeljünk rá, hogy a víz ne forrjon, mert szétfőhetnek a galuskák.

Körülbelül 8-10 percnyi főzés után a galuskákat szűrővel leszűrjük, és a forró levesbe tálaljuk.


sárga újburgonya , angolzeller , újhagyma , csirkealaplé , tejszín , vaj , citrom leve , tojásfehérje , sáfrány , füstölt harcsa