A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Rigójancsi-cupcake

Horváth Judit receptje

2018. május 10.

(12 db)
Tortácska
Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 100 g olvasztott vaj
  • 80 g olvasztott étcsokoládé
  • 120 g Koronás Porcukor
  • 35-40 g kakaópor
  • 150 g liszt
  • 10 g szódabikarbóna
  • 2-4 ek rum vagy tej ízlés szerint

Krém
Hozzávalók:

  • 4 dl habtejszín (nagyon lehűtve)
  • 60 g Koronás Porcukor
  • 20 g kakaópor

Csokoládés bevonat
Hozzávalók:

  • 1,5 ek kakaópor
  • 2 ek Koronás Porcukor
  • pár csepp olaj
  • néhány ek forró víz
ADAG: 12 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
Tortácska elkészítése:
A tojást a porcukorral, az olvasztott vajjal és az olvasztott csokoládéval elkezdjük habosítani, lassú, majd magasabb fokozaton. Habosítás után kis részletekben, további lassú keverés mellett hozzáadjuk a kakaóporral egyenletesen elkevert lisztet és a szódabikarbonát, majd simára keverjük. 1-2 kanál rumot vagy tejet adunk hozza a teljesen homogén, habos massza elérése érdekében.

Ezután habzsákba töltjük a masszát, majd a muffinkapszlikba egyenként 55 g keveréket mérünk.

Előmelegített, 180 °C-os sütőben, hőlégkeverés nélkül, kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kivettük, 10-15 percig hűlni hagyjuk, majd kiemeljük a muffinformából.



Krém elkészítése:
A lehűtött habtejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, majd egyenletesen elkeverjük. Ezután kettéosztjuk a habot, és az egyik felébe óvatosan belekeverjük a kakaóport. A kakaós és a sima tejszínhabot is csillagcsővel felszerelt habzsákba töltjük.



Csokoládés bevonat elkészítése:
Vizet forralunk. Egy hőálló tálban összekeverjük a kakaóport és a porcukrot, majd kanalanként annyi lobogva forró vizet adunk hozzá, amíg olvasztott csokoládé állagot érünk el. Néhány csepp olajat a csokoládéhoz csurgatunk, amelytől szép fényes lesz.



Összeállítása:
A sütemények tetejét egyenletesen levágjuk, ezek lesznek a kalapok. Mindegyik közepébe kúp alakú mélyedést vágunk.

A mélyedés belsejét ízlés szerint meglocsolhatjuk rummal, és a mélyedésbe kakaós, majd ennek tetejére sima tejszínhabból krémrózsát nyomunk.

A levágott süteménykalapokat a csokoládéba mártjuk, vagy a tetejére kanalazzuk. Ha a bevonat megkötött, a kalapokat a tortácskák tetejére helyezzük.




Horváth Judit
Az Angliában rendezett Nemzetközi Cukrászversenyen 2013-ban Horváth Judit nyerte el Az év cupcake-je díjat. Ekkor már hét éve London mellett élt, gyártotta a magyarul bögretortácskának fordított süteményeket, jelentette meg magazinokban, könyvekben receptjeit.

Judit eredetileg magyar szakos tanár, tanítás közben, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakiskolában szerette meg a cukrászatot, és hamar el is végezte a cukrásztanfolyamot.

Amikor kiköltöztek Angliába, már cukrászként dolgozott, megismerte és megszerette a cupcake készítését, az egyszemélyes süteményt, amely ajándéknak is ideális. Attól kezdve a hagyományos magyar sütemények, torták cupcake-változatai a szenvedélyévé váltak. Dédnagymamája receptgyűjteményét bújva merült el a magyar desszertek világában. Tavaly a T.bálint Kiadó gondozásában megjelent Szerelmem, Cupcake című kötetében így vall:

„Mint mindenki más élete, az én mindennapjaim is tele vannak kérdésekkel, ám az én életemben a cupcake a válasz. Meggyőződésem, hogy egy remekbe szabott csészetortácskával, ha csak egy kicsit is, minden jobbá tehető.”

A Magyar Konyhának egy klasszikust, a rigójancsit készítette el cupcake formájában.

habtejszín , szódabikarbóna , kakaó , tojás , étcsokoládé , cupcake , vaj , semolina (durum) liszt