Borbás Marcsi receptje
2013. augusztus 15.- 2,5 kg hal
- 5-6 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 3,5-4 l víz
- 3 púpozott ek fűszerpaprika
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A pontyot pikkelyeitől megtisztítjuk, hasát felmetsszük, belsőségeit eltávolítjuk. Fejét, farkát levágjuk, törzsét beirdaljuk és felszeleteljük, a szeleteket enyhén lesózzuk. A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágjuk, és a hal fejével, farkával és hasaaljával a halfőző bográcsunkba helyezzük. Felöntjük vízzel, és amikor felforrt, belerakjuk a fűszerpaprikát.
A jó minőségű alapanyagok mellett az arányok a legfontosabbak.
Kilogrammonként a halhoz két szép fej vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát, egy vagy másfél liter vizet és egy púpozott evőkanál fűszerpaprikát rakunk.
Erős tűzön a forrást követően 30 percig főzzük, majd belerakjuk a bográcsba az előre lesózott halszeleteket, amellyel újabb 15-20 percig főzzük, és a forrás utolsó perceiben sóval ízesítjük.
Mielőtt levennénk a tűzről, 1-2 dl vizet öntünk hozzá, és amikor újra felforr (habosra), akkor elzárhatjuk a tüzet. Így lesz igazán krémes. Tálaláskor a kifőtt gyufatésztára szűrjük a halászlét, a halszeleteket pedig külön tányéron tálaljuk.

hal , vöröshagyma , fokhagyma , paradicsom , fűszerpaprika