A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Sobri-halászlé (a dunai halászlé)

Borbás Marcsi receptje

2013. augusztus 15.
  • 2,5 kg hal
  • 5-6 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 3,5-4 l víz
  • 3 púpozott ek fűszerpaprika

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A pontyot pikkelyeitől megtisztítjuk, hasát felmetsszük, belsőségeit eltávolítjuk. Fejét, farkát levágjuk, törzsét beirdaljuk és felszeleteljük, a szeleteket enyhén lesózzuk. A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágjuk, és a hal fejével, farkával és hasaaljával a halfőző bográcsunkba helyezzük. Felöntjük vízzel, és amikor felforrt, belerakjuk a fűszerpaprikát.

A jó minőségű alapanyagok mellett az arányok a legfontosabbak.

Kilogrammonként a halhoz két szép fej vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát, egy vagy másfél liter vizet és egy púpozott evőkanál fűszerpaprikát rakunk.

Erős tűzön a forrást követően 30 percig főzzük, majd belerakjuk a bográcsba az előre lesózott halszeleteket, amellyel újabb 15-20 percig főzzük, és a forrás utolsó perceiben sóval ízesítjük.

Mielőtt levennénk a tűzről, 1-2 dl vizet öntünk hozzá, és amikor újra felforr (habosra), akkor elzárhatjuk a tüzet. Így lesz igazán krémes. Tálaláskor a kifőtt gyufatésztára szűrjük a halászlét, a halszeleteket pedig külön tányéron tálaljuk.


hal , vöröshagyma , fokhagyma , paradicsom , fűszerpaprika