Receptek

Avokádókrém

Saly Noémi receptje

2020. július 30.
  • 2 db szép, érett avokádó
  • 1 db kisebb salotta hagyma
  • 1/2 db citrom vagy lime
  • 2-4 db keménytojás
  • só, bors

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Ezektől a kis rücskös körtéktől sokan idegenkednek, mert nem tudják, mit lehet velük kezdeni. Gyümölcs? Nem is édes! Bizony nem, ez sós. Íze nem sok van – hát persze, mert többnyire éretlenül árulják. Drága! Hát, igen, de egy nagyobbacska példányból két embernek készülhet finom előétel, így már más.

Tegyük papírzacskóba, és hagyjuk három-négy napig szobahőmérsékleten. Amikor puha, akkor jó. Akkor az ember óvatosan kettévágja, tekerint rajta egyet, a nagy, fényes magot kanállal kiemeli, a krémes gyümölcshúst fürgén egy tálkába kanalazza. Öt perc. Mmm…

ESZKÖZÖK:
éles kiskés, vágódeszka, keverőtál, kanál, villa, tojásvágó

ELKÉSZÍTÉSE:
Megfőzzük és lehűtjük a tojást, nagyon finomra aprítjuk a hagymát, kettévágjuk és a tálba kanalazzuk, majd villával péppé törjük az avokádót.


Rögtön ráfacsarjuk a citrom levét, hogy ne barnuljon meg, hozzákeverjük a hagymát, sózzuk, borsozzuk, most jöhet az apró kockákra vágott tojás, és kész. Egy-két órát kibír a hűtőben, de a legjobb azon frissiben megenni.


CIFRÁZZAM?
Hagyma helyett jó egy-két gerezd szétnyomott fokhagyma, a bors mellé egy kis apróra vágott petrezselyem, koriander vagy bazsalikom.

Tovább szaporítható puha krémsajttal, tejföllel vagy görög joghurttal, tehetünk hozzá nagyon apróra vágott zöldpaprikát vagy kápiát, nyáron egy felkockázott paradicsomot.

Bátrak csinálhatják mexikói recept szerint friss zöld chilivel is.


FELHASZNÁLÁSA:
Pirítósra kenve vagy mártogatónak, de tojást és paradicsomot is tölthetünk vele. Remek hozzá a crevette (pici rákocska) – és hűtsünk be egy flaska könnyű fehérbort vagy rozét.



Ősök öröme
Mexikóban 8-10 ezer éve fogyasztják, ötezer éve termesztik is ezt a babérfélék családjába tartozó, tápláló gyümölcsöt. Húsát vaj helyett kenték a kenyerükre – ezt mi is megtehetjük! Az avokádót ne süssük-főzzük, mert keserű lesz. Csak nyersen – de éretten! – jó.

Gyógyszer
Nagyon magas a fehérje- és az olajtartalma, több mint tízféle vitamin és húszféle ásvány van benne. Jó koleszterinje miatt szív- érrendszerünk gyógyszere, de ízületi gyulladás ellen is kiváló. Értékes olaját a kozmetikai ipar is használja, házi arcpakolást is készíthetünk belőle.

avokádó , salotta hagyma , citrom , keménytojás