Receptek

Zabpelyhes, almás sárgarépatorta

Segal Viktor receptje:

Zabpelyhes, almás sárgarépatorta

24 cm átmérőjű formához

ZABPELYHES MORZSA

HOZZÁVALÓK:
  • 2,5 dkg zabpehely
  • 2,5 dkg tökmag
  • 1,5 dkg napraforgómag
  • 2 dkg cukor
  • 7,5 dkg liszt
  • 5 dkg hideg vaj, felkockázva
  • 1 tk víz
  • 1 tk olaj
  • 1,5 ek méz

A TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
  • 27 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 4 db tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 25 dkg finomítatlan nádcukor
  • 18 dkg sárgarépa meghámozva, lereszelve
  • 18 dkg zöld alma (kb. 2 db) meghámozva, kimagozva, lereszelve, enyhén kinyomkodva
  • csipet só
ELKÉSZÍTÉSE:

A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Először elkészítjük a sütemény tetejére kerülő tökmagos morzsát: aprítógépben gyorsan összekeverjük a cukrot, a lisztet és a vajat, hogy durva szemű morzsás állagot kapjunk. Egy keverőtálban hozzáadjuk a tökmagot, a napraforgómagot és a fekete szezámmagot. Hozzákeverjük a vizet, az olajat és a mézet: a végeredmény nedves, homokszerű textúra. Félretesszük. Összeállítjuk a tésztát: egy keverőtálban összekeverjük a száraz anyagokat, a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik keverőtálban összekeverjük a "nedves" anyagokat: a felvert tojásokat, az olajat, a cukrot, a reszelt sárgarépát és a reszelt zöld almát. Összedolgozzuk a száraz és a nedves anyagokat: nem kell túldolgozni, csak éppen összekeverni, maradjon darabos. Sütőpapírral bélelt, kivajazott, 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük, a tetején elrendezzük a zabpelyhes morzsát. 170 °C-on 10 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 160 °C-ra, és kb. 35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük: amikor a sütemény közepébe szúrt tűre vagy hurkapálcára nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.