Receptek

Sütőtökös rizottó fügével, camembert-rel és tökmagolajjal

Sütőtökös rizottó fügével, camembert-rel és tökmagolajjal

Danyi Éva receptje

HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg rizottórizs
  • 1 l húslé
  • 1 dl fehérbor vagy rozé
  • 30 dkg sült sütőtök
  • 15 dkg pancetta (vagy húsos szalonna)
  • 1 nagy db újhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg ementáli, vagy más markáns, könnyen olvadó sajt
  • 1 nagy ág kakukkfű
  • 1 db csili
  • 4 ek Donum Terrae tökmagolaj
  • 8 db füge
  • 2 db camembert

ELKÉSZÍTÉSE:
Az újhagymát felkarikázzuk, a szalonnát egycentis kockákra vágjuk. Felolvasztjuk a vaj felét, rádobjuk a hagymát és a pancetta (olasz hasaalja-szalonna) kockákat. Kevergetjük, míg a hagyma kicsit megfonnyad, majd rászórjuk a rizst. Összekeverjük, rászórjuk a kakukkfüvet, ráöntjük a bort, alacsonyra vesszük a lángot, a fedő alatt megvárjuk, míg beszívja. Hozzáadjuk a sütőtököt is, fakanállal kicsit szétnyomkodjuk. Ezután merőkanalanként adagoljuk hozzá a levest, mindig várva, hogy a rizs felszívja.

Akkor lesz jó, mikor a rizottó állaga krémes, a rizs pedig puhára főtt. Ekkor elzárjuk a lángot, hozzáadjuk a vajat és a reszelt sajtot, addig kevergetjük, míg teljesen elolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt állni hagyjuk.

Tálaláskor mélyebb tányérba mérünk egy adagot, a tetejére teszünk egy-két fügét, négyfelé vágva. A füge közepébe rakunk néhány camembert-kockát, és pár percre forró grillsütőbe toljuk. Fogyasztás előtt meglocsoljuk tökmagolajjal.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.