A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Sütőtökös rizottó fügével, camembert-rel és tökmagolajjal

Danyi Éva receptje

2018. november 30.
  • 20 dkg rizottórizs
  • 1 l húslé
  • 1 dl fehérbor vagy rozé
  • 30 dkg sült sütőtök
  • 15 dkg pancetta (vagy húsos szalonna)
  • 1 nagy db újhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg ementáli, vagy más markáns, könnyen olvadó sajt
  • 1 nagy ág kakukkfű
  • 1 db csili
  • 4 ek Donum Terrae tökmagolaj
  • 8 db füge
  • 2 db camembert
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Az újhagymát felkarikázzuk, a szalonnát egycentis kockákra vágjuk. Felolvasztjuk a vaj felét, rádobjuk a hagymát és a pancetta (olasz hasaalja-szalonna) kockákat. Kevergetjük, míg a hagyma kicsit megfonnyad, majd rászórjuk a rizst. Összekeverjük, rászórjuk a kakukkfüvet, ráöntjük a bort, alacsonyra vesszük a lángot, a fedő alatt megvárjuk, míg beszívja.

Hozzáadjuk a sütőtököt is, fakanállal kicsit szétnyomkodjuk. Ezután merőkanalanként adagoljuk hozzá a levest, mindig várva, hogy a rizs felszívja. Akkor lesz jó, mikor a rizottó állaga krémes, a rizs pedig puhára főtt. Ekkor elzárjuk a lángot, hozzáadjuk a vajat és a reszelt sajtot, addig kevergetjük, míg teljesen elolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt állni hagyjuk.

Tálaláskor mélyebb tányérba mérünk egy adagot, a tetejére teszünk egy-két fügét, négyfelé vágva. A füge közepébe rakunk néhány camembert-kockát, és pár percre forró grillsütőbe toljuk. Fogyasztás előtt meglocsoljuk tökmagolajjal.




tökmagolaj , camembert , füge , sütőtök , rizottórizs , húsalaplé , fehérbor , pancetta , újhagyma , vaj , ementáli , Donum Terrae , kakukkfű , csili