A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Szalagos fánk

Auguszt Olga receptje

2021. január 14.
  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 4 dkg élesztő
  • 8 dkg vaj
  • 1 dkg só
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 1 ek rum
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Bécsi fánknak, pampuskának, huppancsnak vagy pánkónak is hívják. A fánktészta nagyon kényes, már a kezdésnél vigyázzunk: minden anyagnak, amit a fánk elkészítéséhez használunk, szobahőmérsékletűnek kell lennie.


A lisztet egy tálba tesszük, a tej felét kis cukorral felmelegítjük, és feloldjuk benne az élesztőt.
A liszt közepébe mélyedést vájunk, s ebbe öntjük az élesztős tejet. Ebből kevés liszttel puha kovászt készítünk, majd letakarva, meleg helyen pihentetjük. Közben a maradék tejben feloldjuk a porcukrot, a vajat, a sót, a vaníliás cukrot és a rumot.

Amikor a kovász felemelkedett duplájára és a felületén repedések keletkeznek, összedolgozzuk a citromhéjjal, a tojással és a tojássárgájákkal együtt, s az így kapott kelt tésztát addig dagasztjuk, míg teljesen egynemű, fényes és hólyagos nem lesz. Ekkor letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.



A tésztát belisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, de nem úgy, mint a gyúrt tésztákat, hanem a sodrófával alig érintve, éppen csak simítva, nem lapítva. A tésztát a pogácsaszaggatónál nagyobb, lisztezett üvegpohárral kell kiszaggatni.

A sütést mindig a legelőször kiszaggatott fánkdarabokkal kezdjük, mert azoknak volt a legtöbb idejük megkelni. A fedőt ilyenkor teszik rá, hogy a párás melegben még sütés közben is keljen a tészta: ettől lesz szalagos, mert a tészta teteje kiemelkedik az olajból.



A forró olajban mindig a megkelt fánk felső része kerüljön alulra, mert így sütés közben a másik fele is tovább tud kelni, és könnyebb lesz a tészta.



Ha túl forró az olaj, a tészta hamar megpirul, de a belseje nem sül át rendesen, nem marad ideje a növekedésre, így nem lesz szalagos. Nem könnyű, sok türelmet és odafigyelést igényel!


liszt , porcukor , élesztő , vaj , vaníliás cukor , tojás , tej , rum , citrom héja

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra