Receptek

Szatmári csólent

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2020. március 21.
  • 50 dkg száraz tarkabab
  • 5 dkg libazsír
  • 20 dkg gersli
  • 1 kg csontos marhaszegy
  • 1 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 4 db tojás
  • só, bors
ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A babot előző nap beáztatjuk háromszoros mennyiségű hideg vízbe. Másnap leöntjük róla a vizet. Egy nagy öntöttvas lábast kikenünk libazsírral, majd összeállítjuk benne a rétegeket. A lábas aljára a bab fele és a gersli fele kerül, rá a feldarabolt hagyma fele és a fokhagymagerezdek fele.

Középre helyezzük a marhaszegyet, körülötte pedig elrendezzük a meghámozott, nagyobb darabokra vágott zöldségeket és a megmosott tojásokat. Erre újra hagyma, fokhagyma, gersli, végül a bab másik fele kerül. Színültig feltöltjük vízzel, sózzuk, borsozzuk.

Rátesszük az edény fedelét, majd 110 °C-os sütőben másnap reggelig, kb. 7-8 órán át sütjük. Tálaláskor darabokra szedjük a marhahúst, meghámozzuk és félbevágjuk a tojásokat, és a sólettel együtt tálaljuk.


csontos marhaszegy , petrezselyemgyökér , tojás , bors , , sárgarépa , vöröshagyma , fokhagyma , gersli , libazsír , száraz tarkabab , Erdély íze