Receptek

Kapros-túrós pite

Kapros-túrós pite

Dusha Csenge receptje

KAPROS-TÚRÓS PITE, ÉDESKÖMÉNY, CITROM

OMLÓS TÉSZTAKORONG

Hozzávalók:

  • 150 g vaj
  • 3 só
  • 80 g barna nádcukor
  • 10 g akácméz
  • 10 g sütőpor
  • 240 g liszt

Elkészítése:

A vajat a cukorral, a mézzel, a sóval és a sütőporral kikeverjük, majd a lisztet két részletben hozzágyúrjuk. Sütőpapír között 2 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát (1). Lehűtjük, majd 8 centis köröket szúrunk ki belőle (2). 160 °C-on 8 perc alatt aranysárgára sütjük.

(1.)(1.)
(2.)(2.)

ÉDESKÖMÉNY-„LEKVÁR”

Hozzávalók:

  • 660 g édesköményszál, vékonyan szelve
  • 3 ek pektin vagy lekvárbefőző dzsemfix
  • 200 g cukor
  • citrusmix: 1 db grépfrút,
  • 6 db narancs, 3 db citrom leve
  • 300 g édeskömény-főzőlé
  • 1 tk só

Elkészítése:

Az édesköményt megtisztítjuk, belső részét felcsíkozzuk, félretesszük. A leveleit szintén félretesszük. A leeső részeket a citrusmixszel és kevés vízzel másfél órát visszafőzzük, leszűrjük (3). A főzőlevet a cukorral, a pektinnel és az édesköményszálakkal 15 percig pároljuk egy sütőpapírkoronggal a tetején (4), majd üvegekbe töltjük.

(3.)(3.)

(4.)(4.)

CITROMKRÉM

Hozzávalók:

  • 270 g citromlé
  • 4 g agaragar
  • 270 g egész tojás
  • 180 g cukor
  • 300 g vaj

Elkészítése:

A citromlevet az agaragarral beforraljuk, kissé visszahűtjük, majd vízgőz fölött a többi hozzávalóval 80 °C-ig felfőzzük. A hideg, kockázott vajat a legvégén adagoljuk hozzá apránként (5). Fényesre keverjük és lehűtjük, zsákba töltjük.

(5.)(5.)

TEJFÖLKRÉM

Hozzávalók:

  • 400 g házi tejföl,
  • lecsepegtetve
  • 250 g tejszínhab
  • 3 ek porcukor
  • 1 db yuzu leve
  • 1 tk só
  • 2 g agaragar

Elkészítése:

A tejszínhabot porcukorral lágy habbá verjük, és a lecsöpögtetett tejföllel óvatosan összeforgatjuk. Az agaragart a yuzu levében jól beforraljuk, és a habalaphoz csurgatjuk. Kóstolunk, sóval és további yuzulével ízesítjük (6), majd zsákba töltjük.

(6.)(6.)

 

(7.)(7.)

KAPOROLAJ

Házi kaporolajhoz 1:1 arányban szőlőmagolajat, valamint kaprot teszünk, 60 ºC-ra melegítünk, tíz percig turmixoljuk, majd finom anyagszűrőn lassan lecsepegtetjük.

HÁZI TÚRÓ

Külön nem ízesítjük, tálaláskor nagyobb darabokra csipkedjük.

Tálalás:

Alulra kis halmot nyomunk a tejfölkrémből, köré rakjuk a házi túrót gazdagon. Erre építjük tovább a citromkrémet és az édesköménydzsemet, (7) végül döntve rátűzzük a kaporral, édesköménycsírával és citromkrémmel díszített „kalapot”, az omlós tésztakorongot (8). Alulra óvatosan kevés kaporolajat csurgatunk.

(8.)(8.)

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.