Receptek

Kakukkfüves tejberizs sárgabarackos sült fagylalttal

Kakukkfüves tejberizs sárgabarackos sült fagylalttal

Horváth Gábor receptje 4 fő részére

KAKUKKFÜVES TEJBERIZS

HOZZÁVALÓK:
  • 5 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 12 dkg jázminrizs
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1/3 db kezeletlen citrom héja

SÁRGABARACKOS FAGYLALT

HOZZÁVALÓK:
  • 9 dkg magozott, hámozott sárgabarack
  • 50 ml tejszín
  • 50 ml víz
  • 4 dkg kristálycukor
  • 1,5 dkg glukóz

MANDULÁS KEKSZ

HOZZÁVALÓK:
  • 6 dkg darált mandula
  • 12 dkg porcukor
  • 3 dkg (7-8 db) tojásfehérje
  • porcukor a szóráshoz

SÜLT HAB

HOZZÁVALÓK:
  • 2 db tojásfehérje
  • 3 dkg kristálycukor
ELKÉSZÍTÉSE:

Előző este elkészítjük a kekszet. A darált mandulát, a cukrot és a tojásfehérjét összekeverjük. Tálcára kis halmokat rakunk, és porcukorral meghintjük őket. Néhány órán át szikkasztjuk, majd 170 °C-os sütőben barnára sütjük a kekszeket. Kihűlés után összetörjük őket. A meghámozott és kimagozott barackot a vízzel és a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt. Leturmixoljuk, és háztartási fagylaltgépben fagylaltot készítünk. Tálalásig mélyhűtőben tartjuk. A tejet és a tejszínt felforraljuk, beletesszük a kakukkfüvet és a cukrot, folpackkal lezárjuk, és néhány órán át infuzionáljuk. Leszűrjük, majd újra felforraljuk. Egy másik lábosba tesszük a rizst, felöntjük annyi forró tejes tejszínnel, hogy ellepje, sózzuk, és fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet. Kis lángon főzzük, amíg meg nem puhul, ezután kezeletlen citrom reszelt héjával ízesítjük és lehűtjük. A tojásfehérjét a 3 dkg kristálycukorral nem túl kemény habbá verjük.

TÁLALÁS:

Tányérra formázzuk a rizst, a kekszmorzsával körbepanírozzuk, rátesszük a fagylaltot, a cukrozott tojáshabot a tetejére halmozzuk, és a habot szakácsfáklyával körbesütjük.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.