Receptek

Szuflé

Szuflé

Auguszt Olga receptje

Párizsban jártunkkor kevés trendi süteményt láttunk, annál több hagyományos, igazi francia süteményt. Ettünk francia krémest, ami nem a magyar "franciakrémes": a vékony, sötétre sütött vajas lapok között epres-mogyorós, pudingszerű tölteléket fedeztünk fel. Élveztük az eklert, amit minden cukrászdában árulnak, kávésat és csokoládésat is. Több mint százéves a paris-brest nevű, közepén lyukas képviselőfánk "kerék" mogyorókrémmel töltve, ami egy kerékpárverseny emlékére készült. Ettünk financier-t: kis teasütemény, mandulalisztből, barnított vajjal készül, aranytömbre hasonlít a formája. Megkóstoltuk Proust madeleine-jeit, amit mindenhol árulnak. Úgy tűnik, a francia süteménykultúra őrzi bástyáit, nem feledi a tradíciókat, nem hagyja magát! Egy kifogástalan vacsora után - előétel libamájterrine, majd konfitált borjúcomb következett - narancslikőrös szuflét ettünk desszertként. A szuflé olyan óriásira nőtt, hogy tizenöt centiméterrel magasodott az edény széle fölé. Egy itthon elfeledett különlegesség, ami könnyű, nagyon egyszerű, mégis mutatós, és percek alatt elkészül.

SZUFLÉ GYÜMÖLCSPÜRÉVEL

HOZZÁVALÓK:
  • 4 db tojásfehérje
  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg gyümölcspüré
  • néhány csepp citromlé
ELKÉSZÍTÉSE:

Közepes sebességgel felverjük a habot, míg már kissé össze nem áll, hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, míg a tojáshab már megáll, de a csúcsa még lágyan lekonyul.

Lágyan belekeverjük a gyümölcspürét. A tálat háromnegyedig töltjük meg, 160 °C-on 20 percig sütjük.

Készítsünk hozzá egy kis dacquoise ropogóst (a dacquoise egy tojásfehérje-alapú tésztaféle magvakkal).

DACQUOISE

HOZZÁVALÓK:
  • 20 dkg tojásfehérje (6 db)
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg mandulaliszt (nagyon finomra őrölt mandula)
ELKÉSZÍTÉSE:

Felverjük a tojásfehérjét, s amikor már megáll a hab a feltartott habverő végén, beleszórjuk a mandulalisztet. Összekeverjük. Előmelegített sütőlemezre papírt fektetünk, majd nyomózsákból különböző alakokat formázunk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább