A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Tokaji mousse torta

Auguszt Olga receptje

2020. szeptember 23.

RÉGI OLASZ PISKÓTATÉSZTA:
I.

  • 48 dkg porcukor
  • 8 db egész tojás
  • 4 db citrom reszelt héja

II.

  • 30 dkg olívaolaj
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg tej
  • 20 dkg citromlé

III.

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg sütőpor

TOKAJI HAB:

  • 24 dkg tojássárgája
  • 20 dkg főzött cukor
  • 1 dkg zselatin
  • 25 dkg tokaji bor
  • 35 dkg tejszínhab
  • 4 dkg cukor

NARANCSHAB:

  • 2 db narancs
  • 1/2 liter tej
  • 16 dkg tojássárgája (kb. 8 tojásból)
  • 12 dkg cukor
  • 2 dkg zselatin
  • 50 dkg tejszínhab
  • 3 cl narancslikőr
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

RÉGI OLASZ PISKÓTATÉSZTA:

I. rész: Az anyagokat gőzön kb. 50 °C-ra melegítjük.

II. rész: Az anyagokat összekeverjük, majd az I. és a II. részt habverővel óvatosan összekeverjük.

III. rész: Hozzáadjuk kis adagokban az I+II-höz a lisztet a sütőporral. Vajazott, lisztezett sütőlemezre kenjük.

TOKAJI HAB:

A 17 dkg cukrot 1 dl vízzel besűrítjük. A sárgáját felverjük. Keverés közben a forró cukrot belecsorgatjuk. Kihűlésig keverjük.

A zselatint vízbe áztatjuk, felmelegítjük, majd a felvert tejszínhabhoz keverjük a borral együtt.

NARANCSHAB:

A két narancs reszelt héját fél liter tejben felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral felverjük.

A zselatint beáztatjuk, a tejszínt habbá verjük, a narancslikőrt és a zselatint a habba keverjük. Ezután az összes anyagot óvatosan elkeverjük.

A kisütött olasz piskótát kerek formára vágjuk. Narancshabbal félig töltjük a tortakarikát, majd újra piskóta következik. A tokaji mousse-t egészen a torta pereméig töltjük bele.

Díszíthetjük szőlővel, sült tojáshabbal.


Egy éjszakára hűtőbe tesszük.


porcukor , tojás , olívaolaj , vaj , tej , citrom , liszt , sütőpor , zselatin , tokaji bor , tejszínhab , narancslikőr , narancs