Nábelek Zsófia receptje
2020. július 20.Hókifli
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 100 g vaj
- 100 g sertészsír
- 1 ek porcukor
- 100 g tejföl
- 20 g élesztő
- 1 kiskanál só
- 100 g tej
A töltéshez:
- szilvalekvár
- kb. 200 g porcukor
- 1 vaníliarúd vagy 1 csomag vaníliás cukor
A töltetlen hókiflik
Lehet kísérletezni a zsiradékkal: használhatunk vajat, zsírt, hájat vagy ezeknek valamilyen keverékét, nálunk a zsír és a vaj fele-fele arányú keveréke a nyerő.
A magoknál
A legjobb, ha a felhasznált magból egy keveset durvára vágunk, hogy egy kicsit megtörje a tészta monoton omlósságát. Fűszerek közül a vanília (márhogy a rendes, nem a vanillin), fahéj, porrá őrölt kardamom, szegfűbors, feketebors, koriander illenek a legjobban ezekhez a magvakhoz, de citrushéjakkal is lehet villantani, például egy pisztáciás, lime-héjas, enyhén sós hókiflinek biztos sokan örülnek, akár ajándékként is.
A legnagyobb kedvenc viszont a lekvárral töltött hókifli, amihez a zserbóéhoz hasonló élesztős-omlós tésztát használunk. Frissen a tészta az élesztőtől és a zsiradékoktól egészen puha, aztán ahogy hűl és pihen (akár napokat is), a tészta megfeszül, de nem válik szikkadtá vagy porhanyóssá. Itt is indokolt sertés- vagy mangalicazsírhoz nyúlni, ezek a zsiradékok segítenek megőrizni a tészta puhaságát és egyszerűen jobb ízű lesz tőle a kifli.
Kacsa- és libazsírral viszont ne itt próbálkozzanak, mivel hűtő-hideg állapotukban is folyékonyak, a tésztát is túl lággyá tennék.
Tölteléknek legjobb a házi, sűrű szilvalekvár, a hígabb lekvárokat kerüljék. Higgyék el, nem tragédia, ha kifolyik a töltelék sütés közben, mert valamennyit a tészta is felszív, de könnyebb dolgozni egy sűrű szilva- vagy ribizlilekvárral. Minél több cukor van a lekvárban, annál nagyobb az esély, hogy kifolyik.
Hókifli elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, ebben a porcukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, hozzáadjuk a sót, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Gyorsan sima tésztát dagasztunk belőle és szobahőmérsékleten egy órát kelesztjük.
Mikor a duplájára kelt kisebb diónyi gombócokat szaggatunk belőle.
Ezeket egyenként vékonyra nyújtjuk, nagyjából háromszög alakúra.
A felső harmadára egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, ráhajtuk a tésztát.
Feltekerjük és kiflik formázunk belőle.
180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt világosra sütjük. Még forrón a vaníliás cukorba forgatjuk.
édesség , hókifli , sütemény , liszt , vaj , zsír , porcukor , tejföl , élesztő , tej , szilvalekvár , vaníliarúd , vaníliás cukor