A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Póréhagymaleves palacsintával

Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje

2019. február 6.

(4-6 adag)
LEVES
Hozzávalók:

  • 3 nagyobb szál póréhagyma
  • 3 db burgonya meghámozva
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis gumó zeller meghámozva
  • só, bors

PALACSINTA
Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • 2 dl tej
  • 10 dkg liszt

  • 2 0,5 dl szódavíz
  • 2 ek olaj

ADAG: 6 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A leveshez kb. 2 cm vastag karikákra szeleteljük a póréhagymát (a zöld részből csak kevesebbet). A meghámozott burgonyát felkockázzuk, a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát meghámozzuk és feldaraboljuk, a zellert félbevágjuk (ezt csak az íze miatt főzzük a levesbe, tálalás előtt kivesszük).

Egy nagy lábasban kb. 2,5 liter vizet forralunk, beletesszük az összes előkészített zöldséget, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 30-40 perc alatt megfőzzük a levest. Közben elkészítjük a palacsintát: a felvert tojásból, tejből, lisztből csomómentes masszát keverünk, sózzuk, hozzáadjuk a szódavizet.

Felforrósított serpenyőben, olajon a szokásos módon, hagyományos palacsintát készítünk (4-6 darab jön ki ebből a mennyiségből). Összegöngyöljük, széles szeletekre metéljük, és tálaláskor a pórélevesbe tesszük.




petrezselyem , zeller , sárgarépa , póréhagyma , burgonya , tojás , tej , liszt , szódavíz , olaj