Receptek

Hideg vasárnapokra: almás tekercs

Hideg vasárnapokra: almás tekercs

Almás tekercs fahéjjal, olvasztott vajjal, könnyű, puha kelt tésztával - de készülhetne akár szilvával, szegfűszeggel, korianderrel, körtével, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel. Egy egyszerű alaprecept, semmi bonyolítás. Nábelek Zsófia receptje.

Alapnak a foszlós fonott kalács receptjét választottam, mert ez egy könnyen kezelhető, jó ízű tészta, ami sokáig puha marad, de akár Jahni László fahéjas karimangó receptjét is lehet variálni különböző gyümölcsökkel, töltelékekkel.

Az egész körülbelül fél óra aktív munkát igényel, úgyhogy

nagyon kevés befektetett energiával lehet tömény süteményillattal befülleszteni a lakást.

Ha nincs kéznél alma, használhatunk birsalmát, körtét, szilvát, rumba (vagy másba) áztatott aszalt gyümölcsöket, kandírozott gyümölcsöket. A szilvához jól illik a koriander, a körtéhez a reszelt narancshéj, de nem nyúlhatunk félre, ha néhány csipet őrölt szegfűszeget vagy szegfűborsot használunk.

Almás tekercs

Hozzávalók a tésztához

●    250 g tej
●    350 g liszt
●    12 g élesztő
●    3 ek cukor
●    1 tojás
●    5 g só
●    35 g olvasztott vaj
●    1 citrom héja (opcionális)

Hozzávalók a töltelékhez

●    50 g olvasztott vaj
●    50 g kristálycukor vagy barnacukor
●    1,5 tk fahéj
●    1 alma

1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral. A lisztet, a sót, a cukrot, a citromhéjat, a vajat és a maradék tejet összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet. A tésztát teljesen simára dagasztjuk, amíg leválik az edény faláról. Lisztes tálban letakarva 1 órát kelesztjük.

Ezután a tésztát lisztezett felületen finoman kinyújtjuk téglalap alakúra és körülbelül 1-1,5 centi vastagra. Megkenjük az olvasztott vajjal és

megszórjuk a cukor és a fahéj keverékével.

Az almát meghámozzuk, kivájjuk a magházát és felszeleteljük. Az almaszeleteket szétterítjük a tésztán, majd feltekerjük. Éles késsel 5 centis szeletekre vágjuk.

Kivajazott edénybe tesszük a szeleteket nem túl szorosan és fél órát hagyjuk újra kelni. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Langyosan, jéghideg tejjel  legjobb uzsonnára.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.