Receptek

Rebarbaradzsem

Rebarbaradzsem

Saly Noémi receptje

Fiatal teremtés pipiskedik mellettem a piacon Feri bácsi zöldhagymái és sóskás zacskói fölött. Szeme a húsos, pirosas levélnyelek halmára téved, amelyek miatt lecövekeltem az asztalnál. Fanyalogva rámutat: ez micsoda? Ketten is válaszolunk. Rebarbara! Látni az arcán, fogalma sincs, mire jó, de rangján alulinak találná a további kérdezősködést. Na, angyalom, jó, hogy nem tudod, mit veszítesz, örvendezem gonoszul. Hagyom elmenni, és leméretem az összeset. Feri bácsi somolyog. - Kompótnak? - kérdezi. - Dzsemnek! - Tessék vinni epret is! - biztat, s már tol is elém egy vödröcskét. Hmm. Aha...

HOZZÁVALÓK:
  • 2 kg rebarbara 
  • 1/2 kg eper 
  • 1 kg cukor 
  • 1 zacskó 1:1-es dzsemfix (pektines) 
  • 1-2 db citrom (egy sárga, egy zöld nagyon jó párosítás) 
  • 1 db három-négy centis igazi vanília 

ESZKÖZÖK:
  • Lábas, éles kiskés, kis merőkanál, befőttesüvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:

Szalagokban óvatosan lehúzzuk a rebarbara héját. Megmossuk és két centiméteres darabokra vágjuk a szárakat.

Megtisztítjuk, megmossuk és lecsöpögtetjük az epret, a nagyobb szemeket kettévágjuk.
Alaposan megmossuk és felkarikázzuk a citromot.

A rebarbarát felöntjük két pohár vízzel, beledobjuk a citromkarikákat és a felhasított vaníliát is.
Föltesszük főni, s ahogy melegszik és levet ereszt, apránként hozzáadjuk a cukrot.
10 percig kis lángon forraljuk, folyamatosan kavargatva. A legnagyobb része szálakra fog esni, ez a dolga.

Hozzáadjuk az epret, újabb 8-10 percig forraljuk, kavargatjuk.

Belekeverjük a dzsemfixet, még 1 percig főzzük vele nagy lángon, és kész.

Kihalásszuk a vaníliát és a citromhéjakat, a dzsemet üvegekbe kanalazzuk, lezárjuk, 5 percre fejre állítjuk. Mehetnek másnapig a dunsztolókosárba.

CIFRÁZZAM?

A rebarbara aromájához kitűnően illik a málna is, továbbá remekül szaporítható almával - akár az utolsó tavalyiakat mentjük meg az enyészettől, akár az első nyáriakat társítjuk hozzá, mindenképp jól járunk. Ilyenkor dzsemfixre nincs szükség, az alma sűrít. Az arányok tetszés szerint tologathatók. A fűszerekkel érdemes játszani: úgy is finom, ha nem teszünk bele semmilyen más gyümölcsöt, viszont bátran sorakozik a vanília mellé fahéj és szegfűszeg, sőt egy kanál frissen reszelt gyömbér is. A kínai változatban 1 kg levélnyélhez egy evőkanálnyi friss gyömbér, egy teáskanálnyi ötfűszer-keverék és egy evőkanál csiliszósz társul, magyarán derekasan csíp: ez a mi fogalmaink szerint már nem is dzsem, inkább a csatnikkal mutat rokonságot.

FELHASZNÁLÁSA:

A legegyszerűbb vajas kenyérre vagy kalácsra csordítani, mellé egy csésze finom fekete vagy zöld tea, cukor nélkül. Tehetjük persze süteménybe is, akár magában, akár például egy almás vagy túrós töltelék üdítő kiegészítőjeként. Jut is eszembe: gyerekkoromban hogy rajongtam a rebarbarás tejbegrízért!

És végül a legfinomabb: félliternyi házi kefirt vagy joghurtot összeturmixolunk két-három evőkanálnyi rebarbaradzsemmel, és jól lehűtjük. Győzelmi zászlócska: egy friss mentalevél.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább