A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Báránycsülök tormafőzelékkel, tavaszi zöldségekkel

Litauszki Zsolt receptje

2021. április 23.
  • 4 db báránycsülök
  • 2 l kacsazsír

FŰSZEREK
A KONFITÁLÁSHOZ

  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 db torma reszelve
  • 1 db salotta hagyma
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 4 dl húslevesalaplé
  • 1 dl tejszín (20%-os)
  • 50 g vaj
  • 3 szál kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • ánizs, só, bors

FRISS ZÖLDSÉGEK:

  • 4 db retek
  • 50 g sárgarépa
  • 50 g zöldborsó és héja
  • 4 szál újhagyma
  • 4 db zöldspárga
  • 1 db citrom leve, héja
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

CSÜLÖK ELKÉSZÍTÉSE:
A csülköket megsózzuk, és lehetőség szerint faszenes grillen – ha nincs, akkor serpenyőben – körbepirítjuk. Ezután egy tepsibe 2 liter kacsazsírba süllyesztjük,amibe beletesszük a fűszereket is.
69 °C-os, előmelegített sütőbe helyezzük, és 18 órán át konfitáljuk. Amikor kivesszük a teljesen megpuhult csülköt, újból a forró serpenyőbe vagy a faszéngrillre tesszük 1-2 percre, hogy kellően átforrósodjon és színt kapjon.

MÁRTÁS, FŐZELÉK ELKÉSZÍTÉSE:

Az apróra vágott salotta hagymát a vajon megfuttatjuk, majd felöntjük a húslevessel és a tejszínnel, felforraljuk, ízesítjük sóval, borssal, beletesszük a reszelt tormát, s amikor újra felforrt, belereszeljük a szikkadt zsemlét, amitől besűrűsödik. Tovább hevítjük 1 percig, majd turmixoljuk, tetszés szerint le is szűrhetjük.
A szűrt „főzelékbe” ízlés szerint egy kis citromlevet csöpögtetünk és kevés citromhéjat reszelünk.

FRISS ZÖLDSÉGEK ELKÉSZÍTÉSE:

Vizet forralunk egy lábosban, sózzuk, majd a zöldségeket beletesszük és 1 percig hagyjuk benne főni. Ezek után kiszedjük és jéghideg vízbe tesszük, hogy friss színüket megőrizzék.

TÁLALÁS:
A csülköt a tányér közepére helyezzük, körbeöntjük a tormafőzelékkel, majd elhelyezzük körben a zöldségeket.


báránycsülök , kacsazsír , fokhagyma , torma , salotta hagyma , zsemle , tejszín , vaj , kakukkfű , babérlevél , retek , sárgarépa , zöldborsó , zöldspárga , újhagyma , citrom