Receptek

Borókás szarvasgerinc lágy puliszkával és hagymalekvárral

Sárközi Ákos receptje:

Borókás szarvasgerinc lágy puliszkával és hagymalekvárral

PULISZKA

HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg durva őrlésű kukoricadara
  • 1 l zöldségalaplé
  • 5 dkg vaj só

ELKÉSZÍTÉSE:

A vizet felforraljuk és beleöntjük a darát, majd 3 órán át lassú tűzön készre főzzük. Ízesítjük a sóval, és elkeverjük benne a vajat.

SZARVASGERINC

HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg őzgerinc
  • 1 l víz
  • 6 dkg só
  • 2 dkg borókabogyó
  • frissen tört bors

ELKÉSZÍTÉSE:

A gerincet megtisztítjuk a hártyától, és 6%-os sóoldatba helyezzük (1 l víz, 6 dkg só). Egy óra elteltével hideg vízben ázni hagyjuk 30 percen át. Tört borókabogyóba és frissen tört borsba forgatjuk, majd fóliába csomagoljuk.60 °C-os vízfürdőben 40 percig készítjük. Tálalásnál kérget sütünk rá, és saját mártásával tálaljuk.

HAGYMALEKVÁR

HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg lila hagyma
  • 2 ek nádcukor
  • 5 dkg vaj
  • balzsamecet
  • kakukkfű

ELKÉSZÍTÉSE:

A felszeletelt hagymát a vajon megfonnyasztjuk, majd hozzákeverjük a cukrot, a balzsamecetet, és lassú tűzön lekvár sűrűségig pároljuk. Turmixoljuk, majd félgömb alakban lefagyasztjuk. Az így kapott félgömbökből golyót készítünk, és rövid időre forró céklazselébe mártjuk (nagyon hamar dermed).A zseléhez 25 dkg frissen centrifugázott céklalé és 15 g növényi zselatin keverékét felforraljuk.

TÁLALÁS

HOZZÁVALÓK:

  • 1 dkg sópehely
  • 1 db hagymalekvárgolyó

A meleg puliszkát a tányérra halmozzuk, majd a tetejére helyezzük a körbepirított szarvasgerincet, és ráöntjük a kakukkfűvel ízesített mártást. Sópehellyel és a hagymalekvárgömbbel tálaljuk.(A hagymalekvárt félgömb alakú formában kifagyasztjuk, majd a két félgömböt egymásra fordítjuk, és az így kapott golyót céklazselébe mártjuk. Így egy kerek „céklát” kapunk, aminek a belsejében van a hagymalekvár.)


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább