Receptek

Grízestészta torta

Tóth Katalin (Kardos Szőlőbirtok & Supreme Borbisztró) receptje

2023. november 18.

Hozzávalók:

26-os tortaforma

Grízestészta hozzávalók:

250 g házi szélesmetélt

20 dkg búzadara

5 dkg mádi vaj

10 dkg barna cukor

1 cs vaníliás cukor

7 dl víz

Tejespite massza hozzávalói:

5 db friss tyúktojás

5 dkg kristálycukor

5 dl 35% állati tejszín

5 dkg étkezési keményítő

1 db vanília rúd

1 csipet só

Piskóta hozzávalói:

3 db friss tyúktojás

12 dkg bl 55 liszt

12 dkg cukor

1 cs sütőpor


ADAG: 12 főre


A tésztát sós vízben al dente kifőzzük és hidegre hűtjük.

A búzadarát serpenyőben zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a vajat, olajat, cukrot és felöntjük a forrásban lévő vízzel. Gyakori kevergetés mellett készre gőzöljük. Az így elkészített grízhez a kihűtött tésztát hozzáadjuk és elkeverjük.

A tejespite masszához a tojássárgáját, a cukrot a vanília rúd kikapart magját fehéredésig habosítjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a keményítőt és a csipet sót.

A tojásfehérjéből közepesen kemény habot verünk amelyet a masszához óvatosan hozzáadunk. Az így kapott tejespite masszát a már elkészített grízstésztához adjuk és óvatosan elkavarjuk.

A torta utolsó összetevője a piskóta, amelyhez 3 tojás sárgáját a cukorral és csipet sóval habosra keverünk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásfehérjéből vert habot és a sütőport.

A masszát 26-os kivajazott tortaformában készre sütjük és kihűtjük.

A torta végső összeállításánál a piskóta lapot vastagon megkenjük friss házi baracklekvárral. Ráöntjük a már előre elkészített grízestészta és tejespite elegyét, és 160 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Friss házi baracklekvárral, barack habbal, friss gyümölcsökkel, porcukorral gazdagon megszórva tálaljuk.


grízestészta , torta , Kardos Gábor , Mád , Kardos Szőlőbirtok & Supreme Borbisztró