Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2020. április 1.
Töltelék
Hozzávalók:
(9 cm-es koronghoz)
Hozzávalók:
(9 cm-es koronghoz)
- 1 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 25 dkg darált bárány- vagy marhahús
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl tejföl
- 1 mk szárított menta
- 2 csomag vajas-leveles tészta
- 1 db tojás
ADAG: 8 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A töltelékhez az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és lassan puhára pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a finomra aprított petrezselymet, és amikor kissé kihűlt, összekeverjük a tejföllel, végül hozzáadjuk a szárított mentát. Ha bárányhúst használunk, az elég zsíros lesz, de ha pl. marhahúst, akkor érdemes a töltelékhez még egy kis zsiradékot keverni.
A tölteléket készíthetjük maradék sültből is, amit ledarálunk. A leveles tésztából 9 cm átmérőjű korongokat szúrunk, minden második karika közepébe egy kis lyukat is (pl. tölcsér szárával). A korongokra 1-1 púpos evőkanálnyi tölteléket helyezünk.
A tojást felverjük, a korongok szélét megkenjük, majd ráhelyezzük a lyukas korongot is. A szélét villa segítségével szorosan összenyomkodjuk. A tetejét is megkenjük tojással. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, majd a pogácsákat 25 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.
Frissen, langyosan a legfinomabb.

mentavajas-leveles tészta , darált marhahús , tejföl , bors , só , petrezselyem