Receptek

Fogaspofahús derelyében, ajvárral

Pethő Balázs receptje:

Fogaspofahús derelyében, ajvárral

Az ételben a legérdekesebb a friss tészta, amely egy kínai eljárás alapján készül. A forró víztől nagyon vékonyra nyújtható és könnyű lesz. Nem kell megijedni, ha eleinte furcsának tűnik az állaga. Mikor megtöltöttük, igen jól elkészíthető serpenyőben, az alábbi módszerrel (kevés vízzel és zsiradékkal). A hal pofahúsát nyilván nem könnyű beszerezni, de sok alternatív lehetőség is van a tészta töltéséhez.

A GYÚRT TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
  • 500 g liszt
  • 50 ml olaj (vagy olívaolaj vagy sertészsír)
  • annyi forró víz, hogy gyúrható legyen
ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókat összegyúrjuk, hajszálvékonyra nyújtjuk, darabokra vágjuk. Az étteremben 4-5 kg-os fogasok szaftos pofahúsát töltik a derelyébe. A derelye elkészítéséhez serpenyőbe teszünk félujjnyi vizet, 10 g vajat, 10 g olajat, kevés sót. Felforraljuk, ebben főzzük a töltött tésztabatyukat, erős lángon. Amikor elment a víz, zsírjára pirítjuk, melegen tálaljuk, mártással.

MÁS TÖLTELÉKEK

A pofahúst helyettesíthetjük más töltelékkel: például darált sertéshússal forrázott, majd aprított, enyhén fokhagymás kelkáposztával keverve; hagymás tört burgonyával; reszelt pirított káposztával (amilyet a cvekedlihez használunk).

Egy kicsit összetettebb hústöltelék: 2 kis fej hagymát és 1 gerezd fokhagymát finomra vágva vajon megpárolunk. Mikor kihűlt, hozzáadunk 200 g kockára vágott tarjahúst, 100 g zsíros császárhúst, 1/2 hámozott, tejbe áztatott és kicsavart kiflit, maréknyi blansírozott spenótot, egy tojást, sót-borsot, esetleg csipetnyi curryport. Adhatunk mindehhez egy evőkanál ordát (sajtféleség) vagy rikottát is (túróhoz hasonló friss sajt, amit tejsavóból nyernek). (A blansírozáshoz lobogva forró sós vízbe tesszük a spenótot, amíg össze nem esik, ami legfeljebb 20 másodperc. Rögtön jeges vízbe mártjuk, majd lecsöpögtetjük, kinyomkodjuk.)

PAPRIKAAJVÁR

HOZZÁVALÓK:
  • 4 db piros húsú paprika, sütve, hámozva
  • 1 db paradicsom, hámozva, mag nélkül
  • 2 gerezd fokhagyma, megfőzve
  • 500 ml olívaolaj
  • 1/2 citrom leve
ELKÉSZÍTÉSE:

Húsdarálón(!) ledaráljuk a zöldségeket, lábosba téve hozzákeverjük az olajat. Kis lángon hagyjuk "pöfögni", míg krémes nem lesz. Csak a vége felé sózzuk.

! TIPP

Keverhetünk bele sült padlizsánt is, mint az eredeti ajvárba, de ízesíthetjük akár szezámolajjal vagy mással is.

TÁLALÁS:

A friss töltött derelye mellé ajvárt kanalazunk, meghintjük zöld fűszerrel.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.