A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Pisztráng kókuszos karalábépürével, vérnaranccsal és diómorzsával

Nagy Róbert receptje

2020. augusztus 6.

PISZTRÁNG HOZZÁVALÓK:

  • 1 db pisztrángfilé
  • olívaolaj
  • frissen őrölt fekete bors

DIÓMORZSA HOZZÁVALÓK:

  • 2 db dió

KARALÁBÉLÉ ÉS -PÜRÉ HOZZÁVALÓK:

  • 1 db karalábé (zölddel)
  • 60 g friss kókuszreszelék
  • 2,5 dl tej
  • 1 ek kókuszzsír
  • 2-3 ek vaj


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A pisztráng egyik legegyszerűbb elkészítési módja a bőre oldalán történő sütés. Mindössze arra kell ügyelni, hogy a bőrét konyhapapírral alaposan megszárítsuk sütés előtt. Egy széles konyhaeszközzel óvatosan a serpenyőhöz nyomjuk a halat sütéskor, a puha és szaftos halhúshoz így ropogós bőrt kapunk.

Pisztráng elkészítése:
Mossuk le hideg vízzel a halfilét, majd konyhapapírral töröljük szárazra és vágjuk 4 egyforma súlyú darabra. Szórjuk meg a halat mindkét oldalról enyhén sóval és frissen őrölt fekete borssal.

Egy forró serpenyőben 1 ek olívaolajon süssük a halat a vastagságától függően először 2-3 percig a bőre oldalán, fél-egy percig a húsa oldalán, majd ismét kb. 2 percig a bőre oldalán.

Amikor a bőre oldalán sütjük, nyomjuk le a halat óvatosan egy széles konyhaeszközzel, hogy mindenhol egyformán jól érje a hő a hal bőrét, és szép ropogósra süljön.

Diómorzsa elkészítése:
Törjünk fel 2 diót és távolítsuk el a héját, illetve a dióbél fás hártyáját.

200 °C-os sütőben sütőpapírral fedett sütőrácson pörköljük meg,

majd hagyjuk lehűlni, és szedjük le a vékony héját, amennyire lehet. A dióbeleket törjük 2 mm-es darabokra.

Karalábélé és -püré elkészítése:

A fiatal, zsenge karalábénak az alsó kis kemény pontján kívül minden része felhasználható.

Mossuk meg a karalábét és a leveleit. A szárakat távolítsuk el, és a levelekből is tépkedjük ki a vastag szárakat. Hámozzuk meg a karalábét, és a héját a szárakkal együtt vágjuk apróra.

A karalábé héját és szárát tegyük kb. másfél dl forró vízbe, és főzzük puhára.

Ha megpuhult, adjuk hozzá a leveleket is kb. 3-4 percre. Tegyük a lábast jégfürdőbe, és kavargatva gyorsan hűtsük le szoba-hőmérsékletűre.

A lábas teljes tartalmát pürésítsük botmixerrel. Az így kapott zöld levet ízesítsük sóval, majd kenjük át egy nagyon finom lyukú szűrőn. Az átszűrt zöld krémhez adjunk 2-3 evőkanál vajat, kis lángon olvasszuk fel benne, és habverővel kavarjuk el.

Tálalásig tartsuk melegen.

A meghámozott karalábét aprítsuk fel, mérjünk le belőle 150 grammot, és 60 gramm frissen reszelt kókusszal, valamint 2,5 dl tejjel fedő alatt kis lángon főzzük puhára. Ha megpuhult, szűrjük le a főzőlevet, és egy evőkanál kókuszzsírral pürésítsük a kalarábét. Kenjük át egy finom lyukú szűrőn, hogy a szilárd kókuszreszeléktől megszabaduljunk.

A kapott sima püréhez annyi főzőlevet adjunk, hogy szép krémes állagú legyen. Ízesítsük a pürét sóval, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálalás:
Díszítsük vérnaranccsal és diómorzsával.


karalábé , pisztráng , kókuszreszelék , dió , tej , vaj , kókuszzsír

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra