A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Túrós grízpuding zöldalmalevessel és almaszorbettel

Szulló Szabina receptje

2019. január 2.
ÉDESKÖMÉNYES ZÖLDALMALEVES
HOZZÁVALÓK:

  • 600 ml fehérbor (száraz furmint)
  • 6 zöldalma
  • 100 g édesköményszár
  • 4 szál korianderzöld
  • 2 szál bazsalikom
  • 100 ml zöldcitromlé
  • 5 szem fekete bors
  • 2 szegfűszeg csipetnyi fahéj durvára törve
A PUDING
HOZZÁVALÓK:
  • 60 g túró és 75 g tej összeturmixolva, átszűrve
  • 20 g búzadara
  • 25 g kristálycukor
  • csipetnyi só
  • 1\2 citrom leve és vékonyan lehámozott sárga héja
  • 1 lap zselatin
  • 50 ml Grand Marnier narancslikőr (esetleges)
  • 125 ml félig felvert tejszínhab
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
Egy klasszikus házias desszert könnyített, áramvonalasított változata.

Édesköményes zöldalmaleves elkészítése:
A bort a borssal, a fahéjjal, a szegfűszeggel harmadára sűrítjük. Öt almát negyedelünk, csutkáját kivágjuk, felöntjük a borredukcióval, hozzáadjuk az édesköményszárat, a fűszernövényeket, majd turmixoljuk. Finom szűrőn átszűrjük, tálalásig lefedve hűtőszekrénybe tesszük. Az utolsó almát meghámozzuk, 2×2 mm-es kockákra vágjuk, jéghideg zöldcitromlébe áztatjuk 2 órára.

Puding elkészítése:
A túró-tej keverékhez hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot, a sót. Felforraljuk, forrástól számított 3-4 percig „pöfögtetjük”, míg a gríz meg nem duzzad, be nem sűrűsödik. Az előzőleg öt percre hideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint belekeverjük a még meleg túró-gríz masszába. Hozzáadjuk a citrom levét és héját, valamint a Grand Marnier-t. Jeges vízbe állítva, folyamatos keverés mellett testmelegre hűtjük. Beleforgatjuk a lazán felvert tejszínhabot, majd a masszát vékonyan kivajazott egyadagos formákba töltjük. Tálalás előtt legalább 4 óráig pihentetjük.

Tálalás:
A tányérba borítjuk a pudingot, körbeöntjük a boros almalevessel, belekanalazzuk az almakockákat. Az étteremben a pudingra hol ropogós karamellás ostyát, hol mandulás karamell-lapot vagy pirult briktésztát teszünk, kerülhet rá karamellizált vajastésztakorong is. A desszert mellé – bazsalikommal, koriander zöldjével és csurranásnyi ginnel ízesített – zöldalmaszorbetet (vagyis vizes fagylaltot) adunk, majd zöldcitrom levéből és héjából készülő habot kanalazunk rá.


alma , túró , fehérbor , édesköményszár , korianderzöld , bazsalikom , zöldcitromlé , szegfűszeg , fahéj , tej , búzadara , zselatin , Grand Marnier narancslikőr

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra