Receptek

Túrós grízpuding zöldalmalevessel és almaszorbettel

Túrós grízpuding zöldalmalevessel és almaszorbettel

Szulló Szabina receptje

Egy klasszikus házias desszert könnyített, áramvonalasított változata.

ÉDESKÖMÉNYES ZÖLDALMALEVES

HOZZÁVALÓK:
  • 600 ml fehérbor (száraz furmint)
  • 6 zöldalma
  • 100 g édesköményszár
  • 4 szál korianderzöld
  • 2 szál bazsalikom
  • 100 ml zöldcitromlé
  • 5 szem fekete bors
  • 2 szegfűszeg
  • csipetnyi fahéj durvára törve
ELKÉSZÍTÉSE:

A bort a borssal, a fahéjjal, a szegfűszeggel harmadára sűrítjük.

Öt almát negyedelünk, csutkáját kivágjuk, felöntjük a borredukcióval, hozzáadjuk az édesköményszárat, a fűszernövényeket, majd turmixoljuk. Finom szűrőn átszűrjük, tálalásig lefedve hűtőszekrénybe tesszük.

Az utolsó almát meghámozzuk, 2×2 mm-es kockákra vágjuk, jéghideg zöldcitromlébe áztatjuk 2 órára.

A PUDING

HOZZÁVALÓK:
  • 60 g túró és
  • 75 g tej összeturmixolva, átszűrve
  • 20 g búzadara
  • 25 g kristálycukor
  • csipetnyi só
  • 1\2 citrom leve és vékonyan lehámozott sárga héja
  • 1 lap zselatin
  • 50 ml Grand Marnier narancslikőr (esetleges)
  • 125 ml félig felvert tejszínhab
ELKÉSZÍTÉSE:

A túró-tej keverékhez hozzáadjuk a búzadarát, a cukrot, a sót.

Felforraljuk, forrástól számított 3-4 percig "pöfögtetjük", míg a gríz meg nem duzzad, be nem sűrűsödik.

Az előzőleg öt percre hideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint belekeverjük a még meleg túró-gríz masszába. Hozzá adjuk a citrom levét és héját, valamint a Grand Marnier-t.

Jeges vízbe állítva, folyamatos keverés mellett testmelegre hűtjük. Beleforgatjuk a lazán felvert tejszínhabot, majd a masszát vékonyan kivajazott egyadagos formákba töltjük.

Tálalás előtt legalább 4 óráig pihentetjük.

TÁLALÁS

A tányérba borítjuk a pudingot, körbeöntjük a boros almalevessel, belekanalazzuk az almakockákat.

Az étteremben a pudingra hol ropogós karamellás ostyát, hol mandulás karamell-lapot vagy pirult briktésztát teszünk, kerülhet rá karamellizált vajastészta-korong is. A desszert mellé - bazsalikommal, koriander zöldjével és csurranásnyi ginnel ízesített - zöldalmaszorbetet (vagyis vizes fagylaltot) adunk, majd zöldcitrom levéből és héjából készülő habot kanalazunk rá.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.