A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Uborkás szendvics

Bittera Dóra és Molnár B. Tamás receptje

2012. május 4.
  • toastkenyér
  • fürtös uborka
  • só, citrom, vaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
Az uborkás szendvics a minimalizmus jellegzetes példája. Az angol ötórai tea hagyományos tartozéka, kötelező gyakorlat a királyi udvarban is. A királyi család jachtjának hajószakácsa egy exkluzív tévéinterjúban tág teret szentelt ennek a látszólag egyszerű témának. Kiderült, hogy a három hozzávalós, banálisnak tűnő „snack” elkészítése nem is olyan egyszerű. A hajóutak alkalmával naponta frissen sütötte a szögletes, hófehér szendvicskenyeret. Az uborkás szendvics, ha körültekintően és jó hozzávalókból készül, kifinomult, könnyű és üdítő. A dolog egyszerű: mindhárom alkotóelem csakis a legjobb minőségű lehet.

Elkészítése:
A meglehetősen vékonyra szelt toastkenyér héját levágjuk, a szeleteket vékonyan a peremig vajazzuk. Ez nemcsak ízesíti, hanem impregnálja is a kenyeret, az uborka nem tudja átáztatni (fontos szabály, hogy a kész szendvics sose nedvesítse be az ember kezét). A két vajas szelet közé két réteg – hajszálvékonyra vágott, hámozott – fürtös uborka kerül. Az uborkát csak közvetlenül felhasználás előtt vágjuk fel, sóval, citrommal ízesítjük. A szendvicset végül keresztben téglalap alakúra vágjuk, és rögtön szervírozzuk. (Az állott uborkás szendvicsről talán még élesebb kritikák látnak napvilágot, mint a királyi családról.)TIPP:
Az Amerikában elterjedt változatba vaj helyett krémsajt vagy zsíros tejföl kerül, az uborkát meghintik kaporral vagy más friss zöld fűszerrel. A hajószakács tippje: a szendvics csücskeit le kell vágni, mert az udvarban úgy tartják, hogy a „csúcsos” avagy „hegyes” tárgyak nem hoznak szerencsét.

uborka , kenyér , citrom , vaj , toastkenyér