Bittera Dóra és Molnár B. Tamás receptje
2012. május 4.- toastkenyér
- fürtös uborka
- só, citrom, vaj
Elkészítése:
A meglehetősen vékonyra szelt toastkenyér héját levágjuk, a szeleteket vékonyan a peremig vajazzuk. Ez nemcsak ízesíti, hanem impregnálja is a kenyeret, az uborka nem tudja átáztatni (fontos szabály, hogy a kész szendvics sose nedvesítse be az ember kezét). A két vajas szelet közé két réteg – hajszálvékonyra vágott, hámozott – fürtös uborka kerül. Az uborkát csak közvetlenül felhasználás előtt vágjuk fel, sóval, citrommal ízesítjük. A szendvicset végül keresztben téglalap alakúra vágjuk, és rögtön szervírozzuk. (Az állott uborkás szendvicsről talán még élesebb kritikák látnak napvilágot, mint a királyi családról.)
Az Amerikában elterjedt változatba vaj helyett krémsajt vagy zsíros tejföl kerül, az uborkát meghintik kaporral vagy más friss zöld fűszerrel. A hajószakács tippje: a szendvics csücskeit le kell vágni, mert az udvarban úgy tartják, hogy a „csúcsos” avagy „hegyes” tárgyak nem hoznak szerencsét.
uborka , kenyér , citrom , vaj , toastkenyér