Kozma Péter receptje
2019. december 11.Hús
Hozzávalók:
- 1 kg sertéspofa
- 20 dkg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek kacsazsír
- só, bors
Mártás
Hozzávalók:
- 1 dl kacsazsír
- 50 g kristálycukor
- 3 ek mustár
- 3 db babérlevél
- 5 szem borókabogyó
- 1 dl száraz fehérbor
- 30 dkg sárgarépa
- 15 dkg zellergumó
- 4 ek tejföl
- 1 dl tejszín
- 20 dkg vaj
- kis csokor petrezselyem, kakukkfű
Burgonyanudli
Hozzávalók:
- 75 dkg főtt, áttört burgonya
- 30 dkg liszt
- 1 db tojás
- 1 mk burgonyakeményítő
- só
Az előkészített, megtisztított, lehártyázott sertéspofát a felhevített kacsazsíron elősütjük. Egy kukta aljába tesszük, hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és egy ujjnyi vízzel felöntjük. Körülbelül egy óra alatt puhára főzzük, ezután az alapléből kivéve félretesszük tálalásig, megszórjuk durva szemű sóval.
Mártás elkészítése:
A felhevített kacsazsíron karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a mustárt és kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük a borral, és a folyadékot elpárologtatjuk. A megtisztított, feldarabolt sárgarépát és a zellert lepirítjuk, ezt is hozzáadjuk a karamellás alaphoz, majd felöntjük a pofa főzőlevével. Amikor a mártás besűrűsödött és a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a zöld fűszereket, és lefedve 15 percig állni hagyjuk. Pihentetés után a tejföllel, tejszínnel és a vajjal összeturmixoljuk. Ha kell, utánaízesítünk, és végül átpasszírozzuk. Pirított burgonyanudlival és zöldségekkel tálaljuk.
Burgonyanudli elkészítése:
A hozzávalókat néhány gyors mozdulattal összegyúrjuk, formázzuk, majd sós vízben kifőzzük. Tálalás előtt forró barna vajban megpirítjuk.

mustár , liszt , tojás , sertéspofa , babérlevél , fokhagyma , burgonya , boróka , bors , só , vöröshagyma