Tesztek

Zirig Árpád

2020. július 2.

A kisüzemi sörök kapcsán sokkal több figyelem jut a fővárosi főzdéknek, de vannak olyan vidéki mesterek, akik időről időre megmutatják, hogy a megyehatáron túl is van élet, oda is érdemes elmenni, ha egy igazán jó sört kortyolnánk.

Az évente húszezer liter alatti mennyiséggel dolgozó rétsági Fűtőház ugyan egyszerre indult sok hype-olt kraft főzdével, de ők nem ültek fel a harsány hipster vonalra – söreik elegánsak, jól kidolgozottak, palettájuk egységes és befogadható.

Korábban személyesen is jártunk Hava Istvánnál, az egykori laktanyával szembeni családi házban kiépített Váróteremben – azóta Óvóhely néven a pincét is feláldozta söreinek, amelyek között olyanok is találhatók, mint aktuális nyári kedvencünk, a TEE, vagyis Trans Europ Express.

A márkaarculat része, hogy a címkéken legendás mozdonyok grafikái találhatók: az itt látható piros szépség a hatvanas-hetvenes évek Európájának volt meghatározó járműve, több mint száz várost összekötve teljesítettek szolgálatot – jelentőségüket mutata, hogy még az elektronikus zenei úttörője, a német Kraftwerk is feldolgozta a járatot.


Talán szándékos szójáték, talán véletlen, de a rétsági felsőerjesztésű TEE,

a belgian pale ale hordoz is magában egy halvány teás illatot, amely az első kortyok citrusossága után az ízben is megjelenik.

Ahogy a pohárban kilevegőzi magát és a hőfoka is emelkedni kezd, nagyon szép gyümölcsösség jelenik meg benne – nekem nagyon tetszett a végén a píniafenyő magja felől induló, a manduláig elhajló lecsengés, amiért a kekszmaláta a felelős.

A szín és a sűrű, masszív habja picit megtévesztő, elsőre egy klasszikus alsóerjesztésű pilzeninek is tűnhetne, sőt, 5,3-as alkoholtartalma is pariban van azzal. A TEE rafinált: úgy lett tökéletes nyári ale, hogy nem sovány, érezni, hogy bőven kapott szárazanyagot, de ennek ellenére friss és vidám, amit öröm kitölteni a pohárba. A Fűtőház Sörfőzdére jellemző, hogy söreit sokáig érleli –

a belga pale ale-jük is hét hónapot pihent tartályban, mielőtt lepalackozták.

Érdemes volt vele várni, remek lett.