A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Toplisták

Riedl Annamária

2014. augusztus 15.

Pest és Buda kiülős helyeit jártuk végig a klasszikus éttermektől az underground kocsmákig, a legújabb üzleti találkozóhelyektől a retróhangulatot árasztó teraszokig. Ezúttal elragadott minket a látvány, s a gasztronómiai kínálatot nem ítéltük meg olyan szigorúan.

A smaragd-kék tenger közepén imbolygó, hófehér vitorlájú jachtot bemutató képeslapok - ahol a sarokban szinte mindig feltűnik néhány asztal és szék. Nem véletlenül. A legszebb kilátás mindig az éttermek teraszairól nyílik, hiszen nemcsak finom fogásokkal, hanem vendégmarasztaló látvánnyal is lehet közönséget csalogatni. Mert van úgy, hogy egy kiülős, meleg nyáresten nem magas minőségű gasztronómiai élményre vágyunk, csupán kiülős, meleg nyárestre. Ha éppen van mit csipegetni, az sem baj, de ilyenkor igazán csak üldögélni szeretnénk valahol a barátokkal, s nézni mindazt, ami körülöttünk van. Szerencsére ezért már nem kell a világ másik felére utazni. Budapest ma tele van hangulatos teraszokkal, romantikus kertekkel, udvarokkal és loggiákkal.

A KLASSZIKUS TOP 10

 

1. Robinson Étterem - a tó bűvöletében

Budapest XIV., Városligeti-tó
Nyitva: 11-től 23 óráig

Az étterem százfős terasza mindent visz. A legjobb választás egy meleg napra a Városliget csónakázótavára épített étterem. A kellemes székekben elnyúlva hallgathatjuk a madárcsicsergést, nézhetjük a cikázó vadkacsákat, gyönyörködhetünk a Vajdahunyad várában. Este ugyanez vár, csak kivilágítva, s egy kis latin zenével.


2. Bock Bisztró Buda - az irányadó

Budapest XII., Szarvas Gábor út 8.
Nyitva: 12-től 23 óráig

Elegáns, letisztult, kellemes és nagyvonalú. Pont olyan ez a terasz a minőségi és látványos mélybarna faberakásokkal, az illatozó fűszernövényekkel és a 40 főnek helyet adó, egymástól kellemes távolságra található, elegáns asztalokkal és székekkel, amilyet az ember már megszokott Bíró Lajostól, a Bock Bisztrók tulajdonosától. Ha Budán elegáns meghittségre vágyik valaki, itt a helye!


3. Villa Bagatelle - az úriasan elegáns

Budapest XII., Németvölgyi út 17.
Nyitva: 8-tól 19 óráig

Az étterem terasza nem nagy, de annál hangulatosabb. Apró mivoltában is képes hozni a nagyúri kényelem eleganciáját. A csodás, zöld fákra való kilátás feledteti velünk a villa másik oldalán elhaladó főutat. Aki pedig még ennél is meghittebb hangulatra vágyik, egy szinttel feljebb, a privát teraszon megtalálja a számítását.


4. Gerlóczy Kávéház és Brasserie - egy párizsi sanzon margójára

Budapest V., Gerlóczy u. 1.
Nyitva: 7-től 23 óráig

Hatalmas gesztenyefák árnyékában, tonetthatású széken ücsörögni egy kellemesen meleg napon pont olyan, mintha az ember egy falatot kapna Párizsból. A bájos kis tér már csak hab a tortán. Ezt kínálja minden vendégének az étterem nyitott része.

5. KIOSK Budapest Étterem - a laza üzleties

Budapest V., Március 15. tér 2.
Nyitva: 12-től éjjel 1 óráig

Cipőt le, és irány a séta a füvön az asztalig! Itt akár ez is megtehető, miközben csodás rálátás nyílik az Erzsébet hídra és a Gellért-hegyre. A belváros egyik leglazább találkozási pontja ez a hely, ahol az üzletemberek vígan lepik el a hófehér asztalokkal és székekkel berendezett teraszt egy üzleti ebédre vagy délutáni rosézásra. Utána pedig nadrágjuk szárát felhajtva, cipőjüktől megszabadulva élvezhetik az ejtőzést az erre a célra kialakított napágyakban.

6. Pavillon de Paris Étterem - a párizsi kert

Budapest I., Fő utca 20.
Nyitva: 12-től 22 óráig

Ha valami francia, hát ez az. A Lánchídtól néhány lépésre, a Francia Intézettel szemben található ez a nem mindennapi kert, melynek egyik oldala maga a vár fala. Az évtizedes fák alatt húzódnak meg az apró kis asztalok és székek, melyeket este apró lángú fáklyák és francia sanzonok egészítenek ki.


7. Larus Étterem és Rendezvényközpont - a nagyvilági

Budapest XII., Csörsz u. 18/b
Nyitva: 11-től 23 óráig

Legyen szó grillpartiról vagy koktélpartiról, a legjobb helyszínt a XII. kerület adja. Hatalmas üvegfal választja el az éttermet a terasztól, így mindenki ott partizhat, ahol kedve tartja. Bentről kellemes látvány kínálkozik a 150 főt befogadó, kényelmes fotelekkel és lounge bútorokkal berendezett terasz közönségére, akik koktéljukkal a kezükben az étterem gesztenyéskertjében és néhány sor szőlőlugasban is gyönyörködhetnek.


8. Déryné Bisztró - a franciásan nagyvonalú

Budapest I., Krisztina tér 3.
Nyitva: 7:30-tól 24 óráig

Ki gondolná, hogy hangulatos lehet egy nyitott terasz, ami mellett rendszeresen zötyög a villamos? És mégis! A Krisztina körúti bisztró néhány asztallal és székkel, nagy cserepekben elhelyezett zöld növényekkel és a terasz végén megbújó, a ház saját péksüteményeit áruló bódéval életre kelt egy kis francia piaci hangulatot.

9. Arany Kaviár Étterem - az orosz életérzés

Budapest I., Ostrom u. 19.
Nyitva: 12-től 23 óráig

A budai vár és szűk vonzáskörzete nem kevés lehetőséggel szolgál nyáresteken a szabadban ücsörögni vágyóknak. Az Arany Kaviár 32 főt befogadó "Champagne-terasza" inkább loggia, mintsem kert vagy terasz. De ami a néhány asztalból és székből álló fedett kinti részen túl található, az kifejezetten hangulatos. Ahogy a falakat elborítja a sok zöld, melynek közepén - a fehér kő szökőkútban ideálisra hűlő - orosz pezsgő kínálja magát, valóban megér itt egy orosz estet.

10. Bodrogi Étterem Budapest - a Kúria kicsiben

Budapest XII., Fürj u. 2.
Nyitva: 12-től 23 óráig

Apró kis terasz, ami védve öleli körül a neki otthont adó éttermet. A füvön nyugodtan át lehet sétálni a deszkapadlón várakozó székek és asztalok világába. A BAH csomópont közelében a látvány nem kifejezetten idilli, de az mindenképp a hely javára szól, hogy se zaj, se szmog nem zavarja az ide betérőt. Kellemesen tükrözi a hely az Inárcs mellett található nagytestvérének, a Bodrogi Kúriának a teraszát - kicsiben.

+1 Gozsdu Udvar - a progresszív


Budapest VII., Király u. 13. - Dob u. 16.
Nyitva: 0-tól 24 óráig

Budapest új belvárosa nem más, mint egy nagy, összefüggő vendéglátótér 12 ezer négyzetméteren, s az összes kávézóhoz, étteremhez, bárhoz tartozik egy terasz. Olyan az egésznek a hangulata, mintha Münchent megfűszerezték volna egy kis Lisszabonnal. Ha valaki igazán laza, fiatalos, végeláthatatlan méretű, de minden igényt kielégítő teraszra vágyik, irány a Gozsdu Udvar! Nem fog csalódni, mert ami itt nincs, az jószerével nem is létezik.

AZ ÚJHULLÁMOSOK ABC-JE

 

Kőleves Kert - a felnőttek játszótere

Budapest VII., Kazinczy utca 37-39.
Nyitva: 8-tól éjjel 1 óráig

Bármilyen meglepő, a felnőttek is szeretnek játszani. Legalábbis erre enged következtetni a terasz színes retróvilágába becsempészett függőhinták jelenléte, s a meglepő atmoszférát a színes falak is erősítik. Minden este telt ház van, mégsem zavarnak senkit a kertet teljesen elborító, gömbölyded kis kavicsok, amelyek időnként bekéredzkednek a nyitott, nyári kiscipőkbe is.

La Bodeguita del Medio Étterem - a vérpezsdítő kubai

Budapest VII., Kertész u. 36.
Nyitva: 8-tól 23 óráig

Loggia vagy inkább udvar? Megtalálható itt mindkettő, ezen a kubai erotikával túlfűtött helyen, a volt Fészek Klub udvarán. "Az első kocsma az utca közepén." Az étterem méltó nevéhez, hiszen az ötszáz főt befogadó udvarban minden tavasszal egy 20 méter hosszú bárpultot állítanak fel, emellett egy színpadot és egy grillteraszt is. S amint lemegy a nap, nincs megállás. Érkeznek a kubai táncosok és zenészek, s mindenki ropja, aki addig a loggia alatti vagy az udvaron elhelyezett asztalok körüli székeken ücsörgött.

Most! Bisztró - a belvárosi pezsgés

Budapest VI., Zichy Jenő utca 17.
Nyitva: 10-től hajnali 4 óráig

Jelenleg a pesti oldal underground életének egyik fellegvára. A terasz a szivárvány minden színében pompázó asztalok és a balatoni lángososnál már gyerekkorban megjegyzett székek birodalma. Az egyetlen olyan hipszter találkozóhely ez, ahol villásreggelivel várják az érkezőket. Legyen szó kellemes délutáni olvasásról a napsütésben, vagy egy bulizós estéről, ezen a teraszon mindenre van lehetőség.

Pántlika - a retró jegyében

Budapest XIV., Városliget, Hermina út 47-tel szemben
Nyitva: 12-től 22 óráig

Igazi retró hely a Városligetben. A kommunista időszakra emlékeztető, szabályos ötágú alaprajz része a terasz is, a zamárdi kertmozi székeivel és a pedálos Moszkviccsal. Letűnt idők örök pillanatait idézi vissza a mára már kicsit felújított, de régi hangulatából mit sem veszítő szocreál hely a hatalmas fák árnyékában. Ezt a feelinget erősítik a kockás viaszosvászon terítők és a fölötte csüngő színes lampionok. S ha mindez nem volna elég, néha felcsendül a szabad ég alatt egy fals hegedűn a Meseautó - élőben.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra