Adventi kalendárium

Magyar Konyha

2023. november 30.

A Magyar Konyha adventi kalendáriumán minden nap kinyílik egy ablak. Hol egy szép idézet, hol egy recept, hol egy karácsonnyal kapcsolatos gasztrotörténeti morzsát osztunk meg olvasóinkkal. Lélekben és tettekben készüljünk együtt a karácsonyra!


Rúzsa Magdi énekesnő mesél karácsonyi ízemlékeiről régen, és most.

„Gyerekkoromban már az ünnep előtt egy héttel illatozott a konyha, és én nagyon szerettem ott sertepertélni. A háborúban kevesebb jut az asztalokra, és nagy szükség van a nők, asszonyok leleményességére. Így volt ez Szerbiában is. Emlékszem, a szaloncukrot, ami karamellás ízű volt, anyu készítette. Hogy gazdagabb legyen, a közepébe tett egy szőlőt vagy diódarabot, aztán barna zsírpapírba csomagolta, spárgát kötött rá.

Majdnem mindennap főzök. Persze volt időszak, amikor azt hittem, soha nem térhetek vissza a konyhába, annyira lekötöttek a gyerekek. De már visszatérhettem, és szeretek is főzni. Ráadásul van bennem némi önzés, mert azt szeretném, ha a gyerekek az én ízlésvilágomat, fűszerezésemet kedvelnék. 

Keve az édesszájú, ha tehetné, nassolna, Zalán imádja a savanyú ízt, őt egy paradicsommal le lehet venni a lábáról, Lujzi pedig az igazi középút, stabil, megbízható. A legegyszerűbb és gyorsan elkészíthető kedvencük a báránytagine.

Imádom a karácsonyi hangulatot, a fényeket, az illatokat, ezért már december elején odavarázsolom a lakásba azt a színes mesevilágot, amit egész decemberben csodálhatnak a gyerekeink.”


Fotó: Családi archívum, Zsolyómi Norbert

Kapcsolódó cikkek