Magyar Konyha
2023. november 30.A Magyar Konyha adventi kalendáriumán minden nap kinyílik egy ablak. Hol egy szép idézet, hol egy recept, hol egy karácsonnyal kapcsolatos gasztrotörténeti morzsát osztunk meg olvasóinkkal. Lélekben és tettekben készüljünk együtt a karácsonyra!
Rúzsa Magdi énekesnő mesél karácsonyi ízemlékeiről régen, és most.
„Gyerekkoromban már az ünnep előtt egy héttel illatozott a konyha, és én nagyon szerettem ott sertepertélni. A háborúban kevesebb jut az asztalokra, és nagy szükség van a nők, asszonyok leleményességére. Így volt ez Szerbiában is. Emlékszem, a szaloncukrot, ami karamellás ízű volt, anyu készítette. Hogy gazdagabb legyen, a közepébe tett egy szőlőt vagy diódarabot, aztán barna zsírpapírba csomagolta, spárgát kötött rá.
Majdnem mindennap főzök. Persze volt időszak, amikor azt hittem, soha nem térhetek vissza a konyhába, annyira lekötöttek a gyerekek. De már visszatérhettem, és szeretek is főzni. Ráadásul van bennem némi önzés, mert azt szeretném, ha a gyerekek az én ízlésvilágomat, fűszerezésemet kedvelnék.
Keve az édesszájú, ha tehetné, nassolna, Zalán imádja a savanyú ízt, őt egy paradicsommal le lehet venni a lábáról, Lujzi pedig az igazi középút, stabil, megbízható. A legegyszerűbb és gyorsan elkészíthető kedvencük a báránytagine.
Imádom a karácsonyi hangulatot, a fényeket, az illatokat, ezért már december elején odavarázsolom a lakásba azt a színes mesevilágot, amit egész decemberben csodálhatnak a gyerekeink.”
Fotó: Családi archívum, Zsolyómi Norbert