A Magyar Konyha adventi kalendáriumán minden nap kinyílik egy ablak. Hol egy szép idézet, hol egy recept, hol egy karácsonnyal kapcsolatos gasztrotörténeti morzsát osztunk meg olvasóinkkal. Lélekben és tettekben készüljünk együtt a karácsonyra!
A nagy ünnepi lakoma időpontja Németországban karácsony első napja. Ugyanis szenteste a németek a háziasszonyt kímélendő megelégszenek a szerényebb ételekkel, mint szafaládé vagy virsli krumplisalátával, sertésoldalas káposztával… A gyerekek ekkor úgyis csak az ajándékozásra figyelnek. Másnap az ünnepi asztal fő étele a libasült, almával vagy aszalt szilvával töltve. A libát kiválthatja a kacsa vagy pulyka, ám aki igazán hagyománytisztelő, az böjti eledelre, a pontyra szavaz, míg az étkezések zárófogása többnyire mindig a stollen. Ennek a receptjét ismertetjük ma. A képen látható süteményt Bereznay Tamás készítette a Magyar Konyha olvasóinak.
Drezdai stollen
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 18 dkg vaj, 5 dkg kristálycukor, 3 dkg élesztő, 8 tojássárgája, 2 dl tej, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 10 dkg kandírozott narancshéj, 1 kk őrölt szerecsendió, 1 kk őrölt fahéj, 1 kk őrölt gyömbér, 5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg vaj, a kenéshez porcukor
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, némi lisztet, cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen, és letakarva meleg helyre állítjuk. Amíg ez a kovász pihen és kel, a vajat habosra keverjük a cukorral és a tojássárgájákkal. Ebbe beleöntjük a megkelt kovászt, a lisztet, és jól kidolgozzuk. A mazsolát, a darabolt mandulát és a kockákra vágott narancshéjat a tésztába keverjük. A tésztából egy hosszúkás cipót formálunk, amelynek az egyik felén egy mély bevágást ejtünk. Kendővel letakarva, meleg helyen hagyjuk megkelni a tésztát, majd 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Amint megsült, még melegen megkenjük olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk porcukorral.