A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Mit süssünk karácsonyra?

Mákos bejgli Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje Az alábbi egy kipróbált családi recept, mindig sikerült.Ugyanezt a tésztát használhatjuk pozsonyi kifli készítéséhez is. TÉSZTA HOZZÁVALÓK: 250 g vaj 500 g finomliszt (BL 45 vagy 55) 2 db egész toj..

Mákos bejgli

Molnár B. Tamás és Bittera Dóra receptje

Az alábbi egy kipróbált családi recept, mindig sikerült.Ugyanezt a tésztát használhatjuk pozsonyi kifli készítéséhez is.

TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
  • 250 g vaj
  • 500 g finomliszt (BL 45 vagy 55)
  • 2 db egész tojás
  • 3 db tojássárgája (a fehérjét használhatjuk a töltelékhez)
  • 50 g porcukor
  • 25 g friss élesztő
  • kevés hideg tej
  • néhány nagy csipet só
ELKÉSZÍTÉSE:

A lisztet átszitáljuk, sózzuk, elmorzsoljuk a vajjal. A friss élesztőt belemorzsoljuk a tejbe. Hozzáadjuk a tojásokat, a tojássárgáját, a cukrot. Ezt a tojásos masszát belegyúrjuk a vajas lisztbe. Eleinte szinte reménytelenül "folyós" lesz az állaga. A híg masszát hosszan, meleg kézzel, erőteljesen a gyúródeszkához csapkodva dolgozzuk ki. Némi türelem kell hozzá, de egyszer csak össze fog állni, szépen elválik a kezünktől és a deszkától is. Kellemes fogású, rugalmasan lágy tésztát kapunk. Nyújtás előtt 20 percre tegyük a hűtőszekrénybe. Négy részre osztjuk (ha rövidebb bejglit akarunk, akkor ötre). Mindegyik részt téglalap alakúra nyújtjuk, és a már kihűlt máktöltelékkel megtöltjük. Ehhez a tölteléket a téglalap egyik oldalára halmozzuk, egyenletesen ellapogatjuk, majd a tésztával felgöngyöljük, legalább félórára hűtőszekrénybe tesszük. Klasszikus bejgliben egyenletesen van töltelék, a tésztával azonos arányban. Aki több töltelékkel szereti, vékonyabb tésztát és több, lágyabb tölteléket használjon, de ehhez nagyobb ügyesség kell. A megtöltött bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Bevált trükk, ha a rudak közé is helyezünk egy-egy sütőpapírszalagot, így nem tudnak egymáshoz tapadni, megtámasztják egymást, sülés közben nem lapulnak el, megmarad a formájuk - akkor is, ha lágyabb a tészta.

TÖLTELÉK I.  (Kolonics Zoltán, Gerbeaud)

SZIRUP

HOZZÁVALÓK:
  • 150 ml víz
  • 120 g cukor
  • 2 ek méz vagy glükóz
  • 50 g mazsola
  • 1/2 db friss citrom reszelt héja
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 10 g kandírozott narancshéj
  • 10 ml Cointreau (vagy más narancslikőr)

MÁKOS RÉSZ

HOZZÁVALÓK:
  • 350 g darált mák
  • 20 g marcipán
  • 50 g kekszmorzsa (vagy búzadara)
  • 30 g jeges vaj
ELKÉSZÍTÉSE:

A szirup hozzávalóit felforraljuk. Hozzáadjuk a mákos részt, a tetejére tesszük a vajat, és addig forraljuk, míg a vaj el nem olvad. Összekeverjük.

TÖLTELÉK II. (családi recept)

ELKÉSZÍTÉSE:

150 g kockacukorból és kevés vízből szirupot főzünk, hozzáadjuk egy rúd vanília kikapart magját. Belekeverünk 400 g darált mákot, 3-4 almát reszelünk bele, 2-3 percig forraljuk, kevergetjük. Belekeverünk néhány evőkanál házi baracklekvárt és fekete teában megáztatott mazsolát. Amikor kissé kihűlt, óvatosan beleemeljük a 3 tojásfehérjéből felvert habot.A tésztára kent töltelékre a végén kezeletlen citromhéjreszeléket hintünk.

MEGJEGYZÉS:

Az efféle lágy töltelékkel nem könnyű szabályos külsejű bejglit készíteni, de érdemes kísérletezni, mert szaftos és nagyon jó.

Répatortás sütinyalóka

Korponai Péter cukrász gluténmentes receptje (kb. 20 db)

TORTA

HOZZÁVALÓK

  • 150 g répa
  • 150 g  mandulaliszt (őrölt mandula)
  • 100 g cukor
  • 3 db tojás
  • szerecsendió
  • fahéj
  • koriander

KRÉM

HOZZÁVALÓK:
  • 100 g mascarpone
  • 50 g vaj
  • 15 g porcukor

BEVONÓ

HOZZÁVALÓK:
  • 200 g fehér csokoládé
ELKÉSZÍTÉSE:

A répát lereszeljük, hozzáadjuk a tojássárgáját és a fűszereket és összedolgozzuk. A tojásfehérjéből és a cukorból habot verünk, majd összekeverjük a répás résszel és belekeverjük a mandulalisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 170 °C-on 30-40 percig sütjük. Ha megsült, megvárjuk, míg kihűl, és összemorzsoljuk. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzákeverjük a mascarponét, és az így kapott krémet beledolgozzuk a morzsolt piskótába, míg össze nem áll. Kis golyókat formálunk, és kb. félórára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Felolvasztjuk a csokoládét, a hurkapálcika végét belemártjuk, majd rátűzzük a golyókat és visszatesszük a hűtőbe. Ha belekötött a csokoládé, az egész golyót belemártjuk az olvasztott csokiba, és azonnal díszítjük színes gyöngyökkel.

Mézes krémes gesztenyével

Gyurik Gábor receptje

A TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
  • 40 dkg finomliszt
  • 12 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 8 dkg vaj
  • 16 dkg akácméz
  • 1/2 kk őrölt fahéj
ELKÉSZÍTÉSE:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi alapanyagot is hozzákeverjük. A tésztát 5 mm vastagra nyújtjuk, 160 °C-os sütőben 9-10 percig sütjük.

A KRÉM

HOZZÁVALÓK:
  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg búzadara
  • 40 ml tej
  • 2 lap zselatin
  • 2 dl tejszín

ELKÉSZÍTÉSE:

Tejből, cukorból, búzadarából tejbegrízt főzünk. Mikor már kissé kihűlt, de még azért meleg, belekeverjük a hideg vízbe áztatott, majd kifacsart zselatinlapokat, és félretesszük kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, ezzel lazítjuk a hideg krémet.

A SÁRGABARACKZSELÉ

HOZZÁVALÓK:
  • 15 dkg baracklekvár
  • 1 dl víz
  • 2 lap zselatin
ELKÉSZÍTÉSE:

A lekvárt a vízzel felfőzzük, hozzáadjuk a hideg vízbe áztatott és alaposan kifacsart zselatinlapokat, majd formába öntve hagyjuk megdermedni.

A GESZTENYEFAGYLALT

HOZZÁVALÓK:
  • 25 dkg gesztenye
  • 4 dl tej
  • 1/2 rúd vanília
  • 12 dkg cukor
  • 5 db tojássárgája
  • 4 cl rum (Captain Morgan)
ELKÉSZÍTÉSE:

A bevagdosott héjú gesztenyét 10-12 percre 200 °C-os sütőbe tesszük. Kivesszük, meghámozzuk, közben a tejet a gesztenyehéjjal felforraljuk. Amikor kihűlt, leszűrjük. A kihűlt tejhez hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a vaníliát, majd vízgőz fölött óvatosan krémesre keverjük. Hozzáadjuk a szalamanderben (erős grill alatt) pirult gesztenyét. Pacojetes edénybe töltjük, lehűtjük, majd fagyasztóba tesszük, tálaláskor a pacojeten kétszer átengedjük.