A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Furmint diplomataszerepben

Régóta tudjuk, hogy a gasztronómia az egyik legjobb nagykövet. A magyar borok ezen belül különösen fontos szerepet játszanak. A külképviseleteken, fogadásokon, vacsorákon olyan személyek kóstolják meg a magyar borokat, akik joggal feltételezzük – jó hí..

Régóta tudjuk, hogy a gasztronómia az egyik legjobb nagykövet. A magyar borok ezen belül különösen fontos szerepet játszanak. A külképviseleteken, fogadásokon, vacsorákon olyan személyek kóstolják meg a magyar borokat, akik joggal feltételezzük – jó hírét vihetik a tokaji, villányi, egri vagy szekszárdi boroknak.

A Külügyminisztériumban Mészáros Gabriella és Gál Helga vezetésével 26 tételt mutattak be. Mészáros Gabriella, a zsűri elnöke mesélt a 16 év tapasztalatairól, megjegyezve, hogy 2001-ben még bajban voltak, hogy kinek a borait válasszák ki. Természetesen nem a magyar bortermelő vidékek adottságaival volt probléma, hanem a termelőknek több százéves elmaradást kellett behozniuk. Az elmúlt öt évben ugrásszerű minőségjavulás tapasztalható és idén már sok olyan bor is van, amelyet sajnálnak, hogy nem tudott bejutni a válogatásba, pedig megérdemelte volna. A szempontok között szerepelt az is, hogy a Kárpát-medence legtipikusabb szőlőfajtái és borai kerüljenek bemutatásra.

Érdemes megjegyezni, hogy az idei külügyi borválogatásban 12 furmint, vagy furmintalapú házasítás található,vagyis a magyar szőlőfajta megismertetése különösen fontos szerepet játszott a tételek kiválasztásakor.
A kiválasztott borok három kategóriában jutnak el a képviseletekre és a Balassi Intézetekbe.  A Grand Superior kategóriában olyan pezsgők és borok szerepelnek, mint a Kreinbacher Classic Brut, a Gilvesy pincészet Bohém nevű bora, a somlói Kolonics furmint vagy a Tokaj Kikelet Szamorodnija. Ezek a borok New York, Washington, Bécs, Brüsszel, Moszkva mellett összesen 14 célország képviseletén jelennek meg.  A  Superior kategória borai  többek között a Garamvári Tokaji Brut,  Szőke Mátyás olaszrizlingje, a Tokaj Nobilis Amicus és Árvay Késői furmintja. A legtöbb állomáshelyre a Classic válogatás kerül, amelyben szerepel Frittman Irsai Olivér, Vylyan Portogieser, Tornai Juhfarkja, a Thummerer és Fritz pincészet bikavér bora.


 „Tavaly a magyar borexport mintegy 88 millió eurót (mintegy 26-27 milliárd forintot) tett ki, 6 százalékkal haladta meg az előző évit.  A magyar bor is, mint a magyar diplomata az országot képviseli, ezért kell ezen a területen a legjobb minőségre törekedni”- mondta köszöntőjében Szabó László, miniszterhelyettes, aki örömmel konstatálta, hogy a válogatás valóban jól tükrözi a magyar borászatok egyediségét.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra