Se jó, se rossz, mint a krumpli - tartja a régi mondás, jól mutatva, hogy elődeink nem becsülték túl sokra az említett zöldség okozta asztali örömöket, amely ugyanakkor sokszor az éhezéstől mentette meg őket. Pedig meg rendes neve sincs: a "krumpli" bi..
Se jó, se rossz, mint a krumpli - tartja a régi mondás, jól mutatva, hogy elődeink nem becsülték túl sokra az említett zöldség okozta asztali örömöket, amely ugyanakkor sokszor az éhezéstől mentette meg őket. Pedig meg rendes neve sincs: a "krumpli" bizalmaskodónak, a "burgonya" túlzottan is választékosnak hangzik.
A megfelelő tájon termett megfelelő fajta krumpli meglepően ízletes tud lenni, de ilyenekkel ritkán találkozni a boltok vagy a piacok kínálatában. A krumpli lenézettsége nálunk onnan is eredhet, hogy a mai Magyarország területének legnagyobb része nem kedvez az igazán jó burgonya előállításának: a krumpli nem szereti a száraz meleget. A burgonya ugyanis a mai Peru területén, az Andok hegyeiben őshonos, így a csapadékos, párás, mérsékelten meleg vidékeken érzi jól magát. A legnagyobb változatosságban a Titicaca-tó környékén, Peru és Bolívia határán fordul elő. Az amerikai őslakosok errefelé nagyon régóta termesztik, a perui Chilca canyon barlangjaiban 7000 évvel ezelőtti termesztés nyomaira bukkantak.
Az Andok lakói a burgonya tárolását már az ókorban megoldották, egyes inka régészeti lelőhelyeken olyan raktárak kerültek felszínre, amelyekben az őslakosok a hőmérséklet és a páratartalom gondos szabályozásával tárolták a gumókat. Az egyszerű eltarthatóság érdekében a burgonyát szárították is. A magasabb hegyvidéki területeken készül a chuño, amelyről már a XVI. századi spanyol leírások is megemlékeznek: a termést a hideg éjszakán hagyják megfagyni, amely a következő nap melegétől megolvad. Ezt követően a gumókat addig tapossák, amíg le nem jön a héja és az összes nedvesség el nem távozik belőle. Az így megdolgozott anyagot hideg folyóvízbe teszik, majd néhány hét áztatás után kihordják a mezőre, ahol kb. egy hét alatt megszárad. A chuño több évig eláll, könnyen szállítható és értékesíthető. Felhasználáskor levesekbe vagy párolt ételekbe téve nyeri vissza víztartalmát, de akár lisztet is készítenek belőle. A fagymentes tengerparti részeken inkább papa seca, azaz szárított krumpli kerül a spájzba: ehhez a burgonyát megfőzik, meghámozzák, feldarabolják, a napon megszárítják és megőrlik.
A chuño és a papa seca a mai napig megtalálhatók a perui boltokban, bár az életszínvonal emelkedésével ezek a hagyományos, de lenézett, szegényparaszti alapanyagok egyre kevésbé veszik fel a versenyt a bolti száraztésztával és rizzsel.
A XVI. századi spanyol felfedezők a Peru, Bolívia, Kolumbia és Ecuador környékén megfigyelt föld alatti gumókat a szarvasgombához hasonlították. Az 1570 kö rül elsőként Spanyolországba küldött termések valószínűleg Kolumbia területéről származtak, amelyek Olaszországba, a Németalföldre és Angliába is eljutottak. A kialakuló európai burgonyatermesztés alapját mintegy 250 évig ezek az első szállítmányok adták. A növény európai megítélésében eleinte a reneszánsz tudományos érdeklődés és a régi középkori babonák egyaránt szerepet játszottak, tudományos jellegű és téves leírások egyaránt fennmaradtak. Caspar Bauhin svájci botanikus 1596-ban megjelent Phytopinax című művében elsőként írta le a burgonyát. Jól ismerte fel, hogy a növény az ebszőlővel vagy nadragulyával tartozik egy családba, ugyanakkor szélhajtó, leprát okozó és szerelmi vágyat fokozó hatást tulajdonított neki. Az utóbbi vélt tulajdonság miatt keletkezhettek az "Éva almája" vagy a "Föld heréje" népies elnevezések. A burgonyát rossznak, egészségtelennek bemutató leírások nem segítették európai elterjedését. Bár több uralkodó felismerte a gabonaféléknél kedvezőbb tápértékét és könnyebb termelhetőségét, a nép kerülte.
A krumpliháborútól a chipsig
A Brit-szigetek csapadékos, hűvös klímája nagyon megfelel a burgonyának, ezért ezeken a vidékeken kezdődött nagyobb arányú termesztése. A trópusi napjáráshoz szokott növény eleinte kissé nehezen érett be a téli időszakig, de a farmerek kiszelektálták a nyári hosszabb nappalokat jól kihasználó, gyorsan beérő fajtákat. Mivel egységnyi földterületen a gabonánál több kalóriát biztosított és a szegény parasztok zsebkendőnyi földjein is lehetett termelni, a XVIII. század közepére errefelé általánosan elterjedt, sőt nagyban hozzájárulhatott a népesség jelentős megnövekedéséhez, ezáltal az ipari forradalomhoz is.
A XVIII. század folyamán a burgonya termesztése Európa nyugati felén általánossá vált. Németországban különösen éhínségek után ültették nagyobb mennyiségben. A magasan fekvő területeken az 1740-es kemény tél gyorsította elterjedését, amikor minden más termény elpusztult. De a természeti csapások mellett a háborúk is növelték népszerűségét: a föld alatti gumókat a portyázó hadak nehezebben tudták konfiskálni vagy felégetni. Nagy Frigyes porosz király 1774-ben az éhínségek megelőzése érdekében parancsba adta a krumpliültetést, de néhány év múlva a bajor örökösödési vagy közkeletű nevén krumpliháború során saját bőrén tapasztalta, hogy a krumpli sem teljesen védett az ellenséggel szemben: miután 1778-ban, a Wittelsbach uralkodóház kihalásakor II. József, Ausztria császára rá akarta tenni kezét Alsó-Bajorországra, a porosz király hadat üzent neki és bevonult Csehországba. A harci cselekmények egymás utánpótlási vonalainak elvágására irányultak, így a bevonulás is véget ért, amikor a megszálló csapatok az utolsó krumplit is kitúrták a földből.
A krumpli Magyarországon is ekkortájt terjedt el. Az első gumókat Németországban tanuló diákok hozták magukkal 1654-ben, de eleinte nálunk is idegenkedve fogadták. II. József idején ingyen osztottak vetőgumót, így a XVIII. század végére nálunk is szántóföldi terménnyé vált. Mai népszerűségét tekintve furcsa, hogy az orosz nép mennyire ellenállt neki. Hiába küldött haza Nagy Péter cár egy zsák krumplit az 1600-as évek vége felé, a parasztok még az 1840-es években is a "gonosz almájának" vagy a "tiltott gyümölcsnek" tekintették. Amikor 1840-ben a kormányzat elrendelte, hogy a közös földeken burgonyát termesszenek, a parasztok "krumplizendülésekkel" válaszoltak. 1844-től a parancsba adás helyett inkább támogatták a krumpli ültetését, így a század második felében a nép is felismerte gabonafélékkel szembeni előnyeit. Európa nyugati felén ekkorra már az egyik legfontosabb élelmiszerré, a városok növekvő munkásrétegeinek legolcsóbb kalóriaforrásává vált, olcsósága lehetővé tette, hogy a gyártulajdonosok alacsonyan tartsák a béreket. A több évszázados ellenállás eddigre megszűnt, a korábban mérgezőnek, nehezen emészthetőnek, ízetlennek, afrodiziákumnak, majd takarmánynak, szegények éhínség elleni eledelének tartott gumó a városi és falusi emberek legmegfizethetőbb élelmiszerévé vált.
A XIX. század első felében a burgonyát Európában többféle betegség támadta, amiket arra vezettek vissza, hogy a termesztésben lévő fajták mind a 250 évvel azelőtt behozott gumókból származnak, így genetikai egysíkúságuk miatt legyengültek. Mintegy vérfrissítésként újabb fajtákat hoztak be az amerikai kontinensről, de ez rövid távon nagyobb kárt okozott, mint hasznot: a gumókkal ugyanis egy korábban ismeretlen, de veszélyes betegség, a burgonyavész is Európába került. Az új kór 1845-ben ütötte fel fejét a Németalföldön, és gyorsan átterjedt Angliára, majd Írországra, ahol a szegény parasztoknak a krumplin kívül nem volt más élelmiszerük. 1848-ig másfél millió ír halt meg vagy vándorolt ki a túlélés reményében.
Mára a krumpli az egész világon elterjedt, a búza, a rizs és a kukorica után a negyedik legfontosabb termény. Nemcsak olcsó szénhidrátforrás, de jó minőségű fehérjéket, sőt héjában főzve nem elhanyagolható mennyiségű (16 mg/100 g) C-vitamint is biztosít szervezetünk számára. Mindezek mellett többféle B-vitamint, káliumot, foszfort és nyomelemeket is tartalmaz. Az élelmiszercélú termelés felfutásában a harmadik világ ellátása mellett a burgonyából készített élelmiszer-ipari termékek egyre nagyobb termelése is szerepet játszott: manapság az emberi fogyasztásra szánt burgonya legnagyobb részét feldolgozott formában (elsősorban fagyasztva vagy rágcsálnivalóként) értékesítik. A burgonya modern kori feldolgozása a II. világháború alatt alakult ki, amikor az Egyesült Államok szakértői Dél-Amerikában tanulmányozták az ókori szárítási technológiát, amelyet aztán a katonai céloknak megfelelően adaptáltak is. A később elszaporodó gyorsétteremláncok a fagyasztott hasábburgonya, a nagy multinacionális élelmiszer-ipari cégek pedig a chips és hasonló rágcsálnivalók globális elterjesztésével növelték meg világszerte a burgonya iránti igényt. Ma már közhely, hogy az ipari sült krumpli és chips nemcsak a pénztárcát, de az egészséget is megterheli: a feldolgozási folyamat során a friss krumpli hasznos tápanyagainak legalább a fele elvész, ezeket viszont magas zsírtartalommal "pótolják".
Ella, Rózsa és Desirée
A piacon szigorúan kétféle, sárga színű Ella és piros héjú Rózsa fajtákat látunk. A zöldségeseknél általában Buri, Burgi, esetleg Burgesz, néhol Homoki rózsa kapható. Nehéz eldönteni, melyik ízetlenebb és rosszabb állagú a másiknál. Felmerül a kérdés, miért ennyire nehéz nálunk hétköznapi felhasználásra elfogadható minőségű burgonyát vásárolni? Azt mondják, a 60-as évekig rendben mentek a dolgok. Igaz, Rózsa nevű fajta sohasem létezett: a piros héjú fajtákat nevezték így összefoglalóan, de virágkorukat élték Teichmann Vilmos Tornyospálcán, több évtized alatt kinemesített fajtái, a Gülbaba, a Kisvárdai rózsa, az Ella és társaik, még "tőkés" exportra is jutott belőlük.
A burgonya termesztése a mai Magyarországon mindenképpen körültekintést igényel, ugyanis három olyan dolgot szeret, amit nálunk nehéz biztosítani: sok csapadék, magas páratartalom és vis%uFFFDszafogott hőmérséklet szükséges a jó minőségű burgonyához. Az a száraz nyári forróság, amely például a dél-alföldi hagymát keménnyé és intenzív ízűvé teszi, a burgonyának kifejezett káros. Mindezek mellett a száraz klímánknak az ötvenes évek óta egy másodlagos hátránya is jelentkezik: ekkor jelentek meg azok az amerikai eredetű, levéltetvek által terjesztett vírusok, amelyek nagy károkat okoznak a burgonyának. A levéltetvek az óceáni nedves klímán nem jellemzőek, így ott a vírusok sem jelentenek komoly veszélyt, nálunk viszont a 60-as évekre a vírussal szemben védtelen hagyományos fajtáink - a Gülbabától az Elláig - mind eltűntek. Ekkor fordult a figyelem a Nyugat-Európában bevált fajták felé, és lett például az első számú kedvenc a Desirée. Nagy termőképessége mellett legfontosabb pozitív tulajdonságaként az hozták fel, hogy jól bírja a gépi betakarítást: a héja nem sérülékeny és az ütődések hatására nem szürkül a húsa. A nagyüzemi mezőgazdaságban a karrierje megállíthatatlan lett.
A vírus folyamatos jelenléte miatt az arra érzékeny fajták néhány év alatt óhatatlanul leromlanak. Mivel a nálunk termelt burgonya szinte teljes egészében import vetőgumóból származik, így természetesen nem volt alkalma a Kárpát-medencéhez idomulni; a hollandiai klímához szokott fajtáktól ne várjunk az Alföldön olyan minőséget, mint amit otthon produkálnak. A régi magyar fajták újbóli elterjesztése nem lehetséges, viszont a vírusoknak ellenálló alanyokkal kombinálva nemesíthetők belőlük új fajták. Keszthelyen, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjában évtizedek óta folynak erre irányuló kísérletek, és néhány ígéretes fajta már meg is jelent a piacon. Egyelőre azonban úgy tűnik, a termelők inkább a megszokott utakon járnak, s a vevők is inkább a megszokott fajtákat keresik. Persze, ha többször találkoznánk a boltokban Balatoni rózsával vagy Hópehellyel, valószínűleg jobban keresnénk. De a legrosszabb az a krumpli, amit éveken keresztül a saját terméséből szaporít a termelő: a termés a második évtől szinte bizonyosan beteg, gyenge minőségű. Ne higgyünk Ellának, már régóta nincs köztünk.
Szerencsére akadnak olyan termelők is, akik szó szerint új színt szeretnének a tányérunkra hozni: egy családi vállalkozás lila és vörös fajtákkal kápráztatja el újabban a közönséget, amelyek nemcsak érdekes színükkel, de jó minőségükkel is kitűnnek a megszokott választékból. A Budapesten a Fehérvári úti vásárcsarnokban megvásárolható krumplijaik magukért beszélnek. (További információ: www.lilaburgonya.hu)
Főzve, sütve, gombócnak
Ha fénytől védett, hűvös, de 5 °C feletti hőmérsékletű, lehetőleg párás levegőjű helyiségben tudjuk tárolni, érdemes nagyobb mennyiséget venni, ha jó krumplihoz jutunk. Öt foknál hidegebb helyen a krumpli megédesedik, tönkremegy: út menti árusnál, nyitott piacon, ahol vélhetően helyben tárolják az árut, csak addig szabad krumplit vásárolni, amíg egyszer sem volt ennél hidegebb.
A burgonyát a felhasználás szempontjából három csoportba sorolják, az erre utaló kódot a csomagolt termékeken fel szokták tüntetni. A betűvel jelölik a nem szétfövő burgonyát. Az ide sorolt fajták húsa finoman szemcsézett és magas a víztartalma, így megfőzve is szépen egyben maradnak. Kifejezetten alkalmasak salátának, különösen a vékony, hosszúkás fajták vagy a kisméretű termések. Az ide tartozó, nálunk is előforduló értékesebb fajták: Amandine, Cherie, Perui lila (avagy Vitelotte), Ratte, Somogyi kifli. Ez utóbbi kettő "a" klasszikus salátaburgonya, de míg a Ratte Európa-szerte az élvonalbeli éttermek kedvenc fajtája, a Somogyi kifli csak nálunk elterjedt. Nagyon hasonlítanak egymásra, sőt a keszthelyi intézet kutatásai szerint genetikai különbség sem mutatható ki közöttük.
A B jelölésű szintén főznivaló. Ezek szemcsézettsége és szárazanyag-tartalma már nagyobb, de nem főnek szét. Az általános, hétköznapi felhasználásra szánt, jellemzően közepes méretű, ovális alakú, pirosas héjú fajták tartoznak ide, mint például a keszthelyi Balatoni rózsa, vagy a szerencsés esetben se nem jó, se nem rossz Desirée. A C sütnivaló krumplikat jelöl. Nagy szemcséik miatt főzéskor szétesnek, viszont magas szárazanyag-tartalmuk miatt két teljesen különböző dologra ők a legjobbak: olajban sütésre (hasábburgonya, chips) és krumplis tésztának (szilvás gombóc, nudli stb.). Tipikusan a nagy, gömbölyű, sárga héjú fajták (mint például az Agria, a keszthelyi Chipke vagy az egykori Ella) tartoznak ebbe a csoportba, de persze vannak kivételek: kitűnő ízű, ropogós és vörös színű chips készíthető a Skót felföldi vörös (Highland Burgundy Red) fajtából. A felhasználási típus persze nem mindig egyszerűen meghatározható, vannak határesetek, és a tárolás során a burgonya víztartalma is csökken, így tavasszal akár már az A típusú fajtákból is készülhet angyalbögyörő.
Almát a körtével
A spanyol hódítók a kecsua nevet átvéve papának hívták a burgonyát, de ma már inkább (akárcsak Olaszországban) az édesburgonya nevével (batata) keveredett patata nevet használják. A krumpli angol neve is hasonló "tévedés": a potato eredetileg az édesburgonyát jelentette. Más európai nyelvek inkább a burgonya megjelenéséből indultak ki: az olaszok korábban a szarvasgombához (tartufo) hasonlítva tartifolának hívták - ebből keletkezett az irodalmi németben használatos Kartoffel is. A bécsi bécsi szelethez kínált Erdapfelsalatban se keressünk almát, az osztrákok ugyanis a krumplit földi almának nevezik, akárcsak a franciák (pommes de terre). Más bajor-osztrák vidékeken inkább föld alatti körteként tekintenek rá, ezért Grundbirne a neve, s a krumpli, krumpir, kolompér szavak is innen erednek. A burgonya elnevezés francia vagy olasz eredetű, és Burgundiára utal: a nyelvújítók karolták fel, vélhetően a túl németesen hangzó krumpli leváltására.