A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Nyári befőzés: desszertlekvárok, csatnik

Fehér csokis eperlekvár HOZZÁVALÓK: 1 kg eper 15 dkg cukor 20 dkg fehér csokoládé vanília 1 kk citromsav 1/2 dl fehér rum (elhagyható) ELKÉSZÍTÉSE:Az epret villával vagy kézzel összenyomkodjuk úgy, hogy kicsit darabos maradjon. Közepes lángon főzzük,..

Fehér csokis eperlekvár

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg eper
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • vanília
  • 1 kk citromsav
  • 1/2 dl fehér rum (elhagyható)

ELKÉSZÍTÉSE:
Az epret villával vagy kézzel összenyomkodjuk úgy, hogy kicsit darabos maradjon. Közepes lángon főzzük, közben hozzáadjuk a citromsavat és folyamatosan kevergetjük. Ha elfőtte a leve egy részét, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a rumot, majd beletördeljük a fehér csokit. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve megvárjuk, míg teljesen elolvad benne a csoki. Kiforrázott, száraz üvegekbe rakjuk, lefelé fordítva dunsztoljuk 24 órán át. Hűvös helyen tároljuk. (A használt üvegeknél fontos, hogy a kupakok jól záródjanak.)


Mézes csilis eperszósz

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg eper
  • 4-5 ek méz
  • 1 csipet csilipaprika
  • 1 narancs leve
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi citromsav

ELKÉSZÍTÉSE:
Az epret pürésítjük, hozzáadjuk a narancs levét, a citromsavat, a csilit és az áttört fokhagymát. Lassú tűzön felfőzzük. Ha leve egy részét elfőtte, hozzáadjuk a mézet. Alaposan kiforrázott, száraz, jól záródó üvegekbe rakjuk. Fehér húsok, sajtok mellé kitűnő mártás.


Medvehagymás vagy mentás spárgakrém

HOZZÁVALÓK:

  • 1-1,5 kg fehér vagy zöld spárga
  • 1 nagy csokor medvehagyma vagy menta
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db citrom leve
  • 1 késhegynyi citromsav
  • 1 késhegynyi nátrium-benzoát
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ek cukor
  • csipet só
  • bors

ELKÉSZÍTÉSE:
A spárga fás részeit levágjuk, feldaraboljuk, majd olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, az apróra darabolt petrezselyemzöldet, medvehagymát, ízesítjük citrommal, sóval, borssal, pici cukorral. Beletesszük a citromsavat és a nátrium-benzoátot. Néhány perc alatt fedő alatt puhára főzzük. Botmixerrel krémesítjük, majd még forrón alaposan kiforrázott, száraz, jól záródó üvegekbe rakjuk. Száraz dunsztban tartjuk 24 órán át, majd hűvös helyen tároljuk.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra