Fehér csokis eperlekvár HOZZÁVALÓK: 1 kg eper 15 dkg cukor 20 dkg fehér csokoládé vanília 1 kk citromsav 1/2 dl fehér rum (elhagyható) ELKÉSZÍTÉSE:Az epret villával vagy kézzel összenyomkodjuk úgy, hogy kicsit darabos maradjon. Közepes lángon főzzük,..
Fehér csokis eperlekvár
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg eper
- 15 dkg cukor
- 20 dkg fehér csokoládé
- vanília
- 1 kk citromsav
- 1/2 dl fehér rum (elhagyható)
ELKÉSZÍTÉSE:
Az epret villával vagy kézzel összenyomkodjuk úgy, hogy kicsit darabos maradjon. Közepes lángon főzzük, közben hozzáadjuk a citromsavat és folyamatosan kevergetjük. Ha elfőtte a leve egy részét, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a rumot, majd beletördeljük a fehér csokit. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve megvárjuk, míg teljesen elolvad benne a csoki. Kiforrázott, száraz üvegekbe rakjuk, lefelé fordítva dunsztoljuk 24 órán át. Hűvös helyen tároljuk. (A használt üvegeknél fontos, hogy a kupakok jól záródjanak.)
Mézes csilis eperszósz
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg eper
- 4-5 ek méz
- 1 csipet csilipaprika
- 1 narancs leve
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 késhegynyi citromsav
ELKÉSZÍTÉSE:
Az epret pürésítjük, hozzáadjuk a narancs levét, a citromsavat, a csilit és az áttört fokhagymát. Lassú tűzön felfőzzük. Ha leve egy részét elfőtte, hozzáadjuk a mézet. Alaposan kiforrázott, száraz, jól záródó üvegekbe rakjuk. Fehér húsok, sajtok mellé kitűnő mártás.
Medvehagymás vagy mentás spárgakrém
HOZZÁVALÓK:
- 1-1,5 kg fehér vagy zöld spárga
- 1 nagy csokor medvehagyma vagy menta
- 3 ek olívaolaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 db citrom leve
- 1 késhegynyi citromsav
- 1 késhegynyi nátrium-benzoát
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 3-4 ek cukor
- csipet só
- bors
ELKÉSZÍTÉSE:
A spárga fás részeit levágjuk, feldaraboljuk, majd olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, az apróra darabolt petrezselyemzöldet, medvehagymát, ízesítjük citrommal, sóval, borssal, pici cukorral. Beletesszük a citromsavat és a nátrium-benzoátot. Néhány perc alatt fedő alatt puhára főzzük. Botmixerrel krémesítjük, majd még forrón alaposan kiforrázott, száraz, jól záródó üvegekbe rakjuk. Száraz dunsztban tartjuk 24 órán át, majd hűvös helyen tároljuk.