Tél végétől késő őszig kerülhet asztalunkra valamilyen spenót, de nem minden időszakban egyforma alapanyagból. Ugyanis többféle, az év különböző szakában termeszthető növény létezik, melyeknek spenótra emlékeztető ízük van, illetve spenótszerűen ha..
Tél végétől késő őszig kerülhet asztalunkra valamilyen spenót, de nem minden időszakban egyforma alapanyagból. Ugyanis többféle, az év különböző szakában termeszthető növény létezik, melyeknek spenótra emlékeztető ízük van, illetve spenótszerűen használhatók fel. Maga a spenót (Spinacia) főleg étlapokon szokott parajként is szerepelni, de ezt ne tekintsük mérvadónak, inkább afféle szakácstudományi bikkfanyelvnek: a paraj, avagy paréj alapvetően az Amaranthusfélék (pl. disznóparéj) magyar elnevezése.
A nálunk többnyire gyomnövényként ismert libatopfélék (újabban disznóparéjfélék) családjában több faj akad, amelyet a történelem során Európában is spenótszerepben fogyasztottak. A francia vagy angol spenót (más néven laboda) hajdan általánosan elterjedt főzeléknövény volt. Misztótfalusi Kis Miklós szakácskönyvében (Kolozsvár, 1695) így szól a receptje: "Laboda paréj - a labodát szép levelenként szedd, rakd egy fazékba, főzd meg, és a levét leszűrvén vagdald meg, édes téjjel ereszd fel, főzd meg, rántsd meg a tyukmonyát (tojást), mikor feladod, tedd reá, fellyül vajazd meg." A laboda háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a spenót.
Nem véletlenül esik annyira jól a spenót tavasszal: sok ásványi anyagot, vitamint, fehérjét, emellett flavonoidokat, klorofillt és egyéb hasznos dolgokat is tartalmaz, amelyeket télen jórészt nélkülözni kényszerülünk. Folsavtartalma miatt terhes nőknek is ajánlják. Magas vastartalma ugyan közismert, de a hatékony felszívódáshoz C-vitamin jelenlétére is szükség van. A vas felszívódását a benne lévő oxálsav is gátolja. Kalciummal az oxálsav közömbösíthető - talán elődeink is kitapasztalták ezt, és ezért is készül a magyaros "spenót", azaz a főzelék tejjel, de ilyen szempontból a sajt, a tejföl vagy más tejtermék is jó társa lehet.
A spenót ősalakja a Kaukázus déli részén, Türkmenisztánban, Iránban és Afganisztánban honos, ezeken a vidékeken vadon termő zöldségként most is fogyasztják. Európában Spanyolországból terjedt el, ahova viszont arab-mór közvetítéssel került Afrikán keresztül. Számos kertészeti fajtája létezik. A hideget jól tűrőket ősszel szokták elvetni, majd szalmával vagy fóliaalagúttal betakarni, így már kora tavasszal szüretelhetőek. A spenót ilyenkor még hajlamos sok nitrátot felhalmozni a levélnyelekben, ezért azokat az elkészítéskor távolítsuk el. Május végétől a spenót hosszú magszárat növeszt: ilyenkor étkezésre már nem alkalmas.
A melegek elmúltával, nyár végén újra szoktak vetni őszi fogyasztásra, de a legmelegebb hónapokban be kell érnünk helyettesítőivel. Az új-zélandi spenót nem rokona, de leveleinek alakja és íze nagyon hasonlít rá. A spenóttól eltérően hosszú, elkúszó szárat növeszt (futóspenótnak is nevezik), a konyhán a fiatal, leveles hajtásvégek használhatók fel. Melegkedvelő növény, fiatal hajtásai akkortól szedhetőek, amikor a spenót már az utódokkal törődik, így a nyári hónapokban inkább ezzel találkozhatunk a piacokon.
A mángold
Kora tavasztól késő őszig fogyasztható viszont a spenótszerű cékla, azaz a mángold. Bármilyen meglepő, de a nagy, hosszúkás, térdig érő levelekből álló sűrű rengeteg egyfajta gumótlan cékla, a szárzeller mintájára "szárcéklának" is nevezhetnénk. Leveleit spenótszerűen fiatalkorukban érdemes elkészíteni, amikor még a méretük is a spenótéhoz hasonló. Ha már nagyra nőttek, inkább a hosszú, ropogós, fehér vagy rózsaszín levélnyelet szokták "spárgaszerűen" felhasználni. A mediterrán vidékeken elterjedt zöldség: a horvát étlapokon "blitva" néven látható, elsősorban vajas burgonyához keverve köretként.
Vad és savanyú sóska
A sóska azon kevés zöldségeink közé tartozik, melyeket Magyarországon is a mai napig gyűjtenek vadon. Alacsonyabb fekvésű, nedvesebb réteken mindenhol előfordul, Európán kívül Ázsia nagy részén, Észak- és Dél-Amerikában egyaránt. A vadon termett sóskát természetesen az ókor óta fogyasztják, Franciaországban XIV. századi feljegyzések szerint levest és mártást készítettek belőle. A nálunk elterjedt fajta mellett Európában létezik még a nem savanyú angol sóska és a nagyon savanyú francia sóska. A sóska is értékes táplálék, többféle vitamint (viszonylag sok C-vitamint), ásványi sókat tartalmaz.
Nitrát, oxálsav
Az emberre káros nitrátok két okból halmozódhatnak fel a növényben: túl sok a talajban a nitrát, vagy túl kevés fény éri a növényt. Utóbbi az üvegházban nevelt növényeknél lehet probléma. A spenótban, a sóskában, a mángoldban és a rebarbarában viszonylag sok oxálsav van, amit a szervezetünk nem tud lebontani, s megakadályozza a vas felszívódását. Leforrázással az oxálsav nagy részétől megszabadulunk, de így más ásványi anyag is távozik.